Joyeuze stijl

Nooit verlegen om met zijn snerpende stem een krachtige mening af te geven. Dat was een van de bekendste kenmerken van Gerrit Brokx, de vandaag op 68-jarige leeftijd overleden ex-politicus van het CDA.

Hoewel hij zijn loopbaan in 1997 beëindigde na negen jaar burgemeester van Tilburg te zijn geweest, bleef hij toch vooral de staatssecretaris van Volkshuisvesting die moest opstappen.

Dat was in 1986, nadat toenmalig CDA-fractievoorzitter Bert de Vries in een vertrouwelijke brief aan minister-president Lubbers – die natuurlijk snel uitlekte – het vertrouwen in Brokx had opgezegd. De bouwwereld stond ook toen op zijn kop naar aanleiding van verhalen over malversaties met bouwsubsidies. De Tweede Kamer besloot een parlementaire enquête in te stellen naar deze zogeheten ABP-affaire. De Vries wilde de uitkomsten van dit onderzoek niet afwachten, maar liet Brokx vooraf al vallen. ,,Het is twijfelachtig of iemand die in de komende tijd regelmatig vereenzelvigd zal worden met een beleid dat ruimte liet voor ontoelaatbare praktijken van beleggers, voldoende politiek gezag zal behouden om beleidsmatig en in het verkeer met beleggers orde op zaken te stellen'', aldus De Vries, die concludeerde dat ,,Gerrit'' er verstandig aan zou doen de weg vrij te maken voor een andere bewindsman.

,,Mijn ontslag was natuurlijk onterecht'', zei Brokx nog jaren later in interviews, maar hij is zelfs weer on speaking terms met Bert de Vries gekomen. De verrassende actie van De Vries werd in Den Haag indertijd beschouwd als een gevolg van botsende karakters: tussen de steile gereferormeerde De Vries en de meer bourgondisch ingestelde katholiek Brokx uit het zuiden.

Brokx maakte in 1977 zijn entree in de nationale politiek toen hij in het kabinet Van Agt-Wiegel staatssecretaris van Volkshuisvesting werd. Daarvoor was hij jarenlang gedeputeerde in Brabant geweest. Als staatssecretaris was hij de opvolger van het ambitieuze en luidruchtige PvdA-duo Van Dam en Schaefer. Maar met zijn joyeuze stijl van opereren wist hij toch een zodanige positie op te bouwen dat hij in 1982 opnieuw voor hetzelfde staatssecretariaat werd benaderd.

Tijdens zijn burgemeesterschap is hij zich vanaf de zijlijn met de politiek van het CDA blijven bemoeien. Hij vond het wegsturen van fractievoorzitter Brinkman ,,onterecht'', vond het aanwijzen van Heerma als Brinkmans opvolger ,,onverstandig'' en noemde de laatste rel in het CDA rond fractievoorzitter De Hoop Scheffer ,,dramatisch''.