Inflatie weer opgelopen in december

De inflatie is in december opgelopen tot 4,4 procent, van 4,2 procent in november. Over heel 2001 kwam de inflatie uit op gemiddeld 4,5 procent. Dat is de grootste prijsstijging sinds 1982.

Berekend volgens de geharmoniseerde methode van de Europese Unie, liep de inflatie in december zelfs op tot 5,1 procent. Dit heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vanmorgen gemeld. Het CBS vond in 2001 geen bewijzen voor prijsverhogingen die zijn doorgevoerd in voorbereiding op de introductie van de euro.

In december liepen de gemiddelde prijzen op met 4,4 procent. Daarmee werd de dalende trend vanaf april en mei, toen de inflatie piekte op 4,9 procent, onderbroken.

Jaareffecten zijn daar volgens het CBS vooral verantwoordelijk voor het toch weer oplopen van de inflatie in december. Zo daalden de prijzen van kleding en schoeisel in december 2001 veel minder dan in december 2000, en was er aan het eind van 2000 ook een scherpe prijsdaling van autobrandstoffen die in december 2001 niet werd geëvenaard. Verder werden in december 2001 verse groenten weer duurder, met 10,8 procent, ten opzichte van december 2000.

In heel 2001 kwam de inflatie op gemiddeld 4,5 procent. Dit is voor 1,0 procentpunt toe te rekenen aan de stijging van het hoge btw-tarief en de ecotax, die in januari 2001 werd doorgevoerd. Voor het overige stegen de prijzen in vrijwel alle artikelgroepen die het CBS onderscheidt, sneller dan in 2000. Voedingsmiddelen stegen in prijs met 7,0 procent, alcoholhoudende dranken en tabak namen met 6,7 procent in prijs toe, en de prijzen van woninginrichting en huishoudelijke apparaten stegen met 5,3 procent. Prijsdalingen waren er bij autobrandstoffen, met 1 procent, en bij koffie, met 4 procent.

Specifieke oorzaken van prijsstijgingen in 2001 waren misoogsten, en problemen in de vleesverwerkende industrie (varkenspest). Meer algemene oorzaken waren de stijging van de loonkosten, energiekosten en winkelhuren.

Het CBS schrijft dat ,,ook de mogelijke doorberekening van kosten in verband met de invoering van de euro voor enige inflatie (kan) hebben gezorgd'', maar heeft daarvoor geen specifieke bewijzen gevonden. Als er al invloed is, dan heeft die volgens het CBS ,,in beperkte mate'' plaatsgehad.