India verhoogt druk op Pakistan verder

India heeft vanmiddag opnieuw de druk op Pakistan opgevoerd. Het land is klaar voor een conventionele oorlog, zo heeft de Indiase legerleider generaal Sunderajan Padmanabhan gezegd in New Delhi.

Padmanabhan noemde de situatie langs de grens met Pakistan ,,ernstig''. Beide landen hebben de afgelopen weken tienduizenden militairen samengetrokken langs de 3.000 kilometer lange grens. Dat gebeurde in een reactie op de aanslag op het Indiase parlement, op 13 december vorig jaar. Volgens India zijn twee Pakistaanse terreurbewegingen verantwoordelijk voor die aanslag.

De generaal herhaalde dat India nooit als eerste nucleaire wapens zal gebruiken. ,,Kernwapens zijn niet bedoeld voor oorlogvoering'', zei hij. ,,India heeft een duidelijk beleid. We hebben verklaard dat wij er niet aan denken om als eerste kernwapens te gebruiken.''

Wel waarschuwde Padmanabhan Pakistan voor het eventuele gebruik van een kernwapen. ,,Als een land kernwapens inzet tegen de Indiase strijdkrachten, of Indiase schepen, de Indiase economie of de bevolking, zal de verantwoordelijke voor zo'n aanval worden gestraft, en wel zo hard dat diens voortbestaan op wat voor manier dan ook twijfelachtig is.''

Beide landen beschikken al jaren over kernwapens, maar kwamen daar pas in 1998 openlijk voor uit toen eerst India, en kort daarop Pakistan een serie ondergrondse kernproeven hield.

Volgens Padmanabhan heeft het Pakistaanse leger brandstofvoorraden om een oorlog van een maand tot 45 dagen te kunnen voeren.

Padmanabhan zei ook dat India de capaciteiten heeft om kampen van terroristen in Pakistan aan te vallen. Hij vindt dat Islamabad meer moet doen om de terroristische bewegingen in Pakistan, die aanvallen voeren in het Indiase deel van Kashmir, aan te pakken. India beschuldigt Pakistan er al jaren van terroristen naar India te sturen om aanslagen te plegen.

Verwacht wordt dat de Pakistaanse president, generaal Pervez Musharraf, komend weekeinde een toespraak houdt waarin hij nieuwe stappen aankondigt om de terreurbewegingen op Pakistaanse bodem aan te pakken.

De afgelopen weken hebben de Pakistaanse autoriteiten al enkele honderden radicale moslims opgepakt in een kennelijke poging het terrorisme in Pakistan in te perken.

Tot voor kort noemde de Pakistaanse regering dergelijke guerrillastrijders, die de omstreden deelstaat Kashmir willen losweken van India, meestal ,,vrijheidsstrijders''.

Beide landen maken al sinds 1947 aanspraak op de deelstaat, die officieel Jammu en Kashmir heet. India, Pakistan en China controleren allemaal een deel van het gebied. Veel inwoners van Kashmir willen helemaal onafhankelijk worden.