Hof: Rob Lubbers voerde wanbeleid

Rob Lubbers heeft als commissaris wanbeleid gepleegd bij handelsonderneming Viba. Samen met collega-commissarissen en de directie van het bedrijf uit Zoetermeer is er onvoldoende helderheid verschaft aan de aandeelhouders en was de openheid in de jaarrekeningen ontoereikend. Dat heeft het Amsterdamse gerechtshof gisteren vastgesteld. Het bedrijf is veroordeeld in de kosten van de juridische procedure die door de Vereniging van Effectenbezitters en een dochter van het beursgenoteerde Reesink was aangespannen. Naast Lubbers zat onder meer P.J. Dortmond in de raad van commissarissen. Dortmond is hoogleraar ondernemingsrecht in Leiden en partner van advocatenkantoor Stibbe.

Rob Lubbers trad vorig jaar als witte ridder op van het Zoetermeerse bedrijf toen concurrent Reesink een belang in de onderneming dreigde op te bouwen. De ondernemersleiding van Viba was hier niet van gediend. Viba-commissaris Lubbers verijdelde de coup van Reesink persoonlijk door met een eigen vennootschap het pakket te kopen. De onderzoeker die in opdracht van het hof het beleid van de onderneming heeft onderzocht stelde al eerder vast dat er te weinig rekening is gehouden met de `onmiskenbare belangenverstrengeling bij Lubbers'. De buitenwacht werd daarnaast op het verkeerde been gezet doordat Viba een deel van zijn aandelen zelf in bezit bleek te hebben. Dat stond niet duidelijk in de gepubliceerde jaarverslagen.

De jaarrekeningen tussen 1995 en 1999 geven volgens de rechter ,,geen getrouw en duidelijk beeld'' van het vermogen en de kwaliteit van de winst. Huisaccountant Deloitte & Touche, die op de hoogte was van het pakket Viba-aandelen, keurde niettemin alle jaarrekeningen goed. Volgens de advocaat van Viba, J. Berk, zal er ,,zeker'' nog een keer met de accountant over deze kwestie worden gesproken. De accountant zelf is niet veroordeeld. Viba weet nog niet of in cassatie wordt gegaan bij de Hoge Raad. ,,De uitspraak is niet zo slecht. De VEB betichtte Lubbers vooral van zelfverrijking, en dat is niet vastgesteld'', aldus Berk. De Vereniging van Effectenbezitters is ,,verheugd'' over de uitspraak.