Grote problemen voor taxibedrijven

Tientallen taxiondernemingen dreigen om te vallen als gevolg van sterk gestegen kosten en toegenomen concurrentie. De gevolgen zijn op het platteland al merkbaar. Onrendabele ritten in de avond en de nacht worden daar geschrapt. Ook is er sprake van langere wachttijden, aldus secretaris H. van Schaik van KNV Taxi in een toelichting vanochtend.

De concurrentie is vooral moordend bij het zogenoemde contractvervoer, van onder meer leerlingen en gehandicapten. Opdrachtgevers als gemeenten en provincies letten niet zozeer op de kwaliteit, maar proberen, ook door met elkaar samen te werken, een zo'n laag mogelijke prijs te bedingen.

Vooral kleinere bedrijven komen hierdoor in de moeilijkheden, aldus Van Schaik. Contractvervoer maakt zo'n 80 procent van de omzet uit in de taxibranche. Juist bij dit type vervoer vallen de kleinere taxi-ondernemingen af.

De Taxiwet die in januari 2000 is ingevoerd, heeft het er volgens Van Schaik niet gemakkelijker op gemaakt. Deze wet maakt het toetreden van nieuwkomers op de markt eenvoudiger. Volgens de cijfers van de brancheorganisatie zijn er het afgelopen jaar zo'n duizend wagens bijgekomen. In Nederland rijden nu 23.000 taxi's.