Een lijf met wasbordbuik

Hun lijf oppompen waarom doen veel mannen dat? Om er uit te zien als een Michelinmannetje gaan ze dagelijks naar de sportschool, tillen ze, trekken ze en duwen ze kilo's ijzer, en slikken ze en spuiten ze zich vol met spierversterkers. En wie zijn organen niet voorgoed wil beschadigen beperkt zich tot de consumptie van eieren, veel eieren, minimaal tien per dag.

De mannen willen vergeleken worden met een Griekse god. Ze willen over het ideale lichaam beschikken, niet alleen mooi zijn, maar vooral gespierd – groot en sterk. Harvardprofessor Harrison Pope schreef er een boek over: The Adonis Complex: The Secret Crisis of Male Body Obession. Eén op de twee mannen is ontevreden over zijn lijf, is uit een Amerikaans onderzoek gebleken. Dat is niet zo erg, maar wanneer dat leidt tot frustraties die gepaard gaan met extreme eetstoornissen, lichaamstrainingen en veelvuldig dopinggebruik, wordt het anders.

In de Zemba-aflevering Het Adonis Complex spreken de Inspectie voor de Gezondheidszorg, de Vereniging van Sportgeneeskunde en het Nederlands Centrum voor Dopingvraagstukken hun ongerustheid uit over het toenemende aantal mannen dat zijn lichaam oppompt met `oxy's en testo's', zoals de gebruiker de anabole steroïden noemt. Via internet zijn alle middelen te verkrijgen. Naar schatting wordt voor 200 miljoen per jaar aan dit soort middelen verhandeld.

Dat gebruik ongeneeslijke beschadigingen aan lever en hart – en zelfs in veel gevallen de dood – tot gevolg heeft maant de meeste sporters niet tot voorzichtigheid. Het is een `volksgezondheidsprobleem', zegt voorzitter J. Aghina van de Vereniging voor Sportgeneeskunde. Hij wil deze groep sporters niet straffen, maar helpen. ,,Voor hen moeten we een systeem bouwen, zoals we dat bij andere pillen ook doen. Deze sporters in de kou laten staan gaat mij te ver.''

De beelden spreken voor zich. Jonge jongens melden zich al in de sportschool (het aantal fitnesscentra in Nederland is de laatste tien jaar verdubbeld, naar 1.600) in de hoop zo snel mogelijk een lijf te krijgen met een wasbordbuik en ontzagwekkende spierballen- en bundels. Geobsedeerde mannen, die niet beter weten dan dat het uiterlijk belangrijker is dan het innerlijk.

Zembla: Het Adonis Complex, VARA/NPS, Ned.3, 21.17-21.52u.