Drugscriminelen frustreren justitie Schiphol bewust

Buitenlandse criminele organisaties sturen doelbewust `kleine' drugskoeriers naar Schiphol om het justitiële apparaat te frustreren. Zodra marechaussee of justitie vat krijgt op drugskoeriers van een bepaalde nationaliteit, worden kleine smokkelaars uit andere landen gestuurd. Zo namen vorig najaar Brazilianen op grote schaal de plaats in van Nigeriaanse bolletjesslikkers, nadat justitie bij een gerichte actie een aantal van die laatste groep had opgepakt. Een en ander blijkt uit een nog vertrouwelijke analyse die het ministerie van Justitie heeft laten maken naar de aard en omvang van het drugstoerisme op Schiphol.

Het aantal opgepakte smokkelaars op Schiphol bevestigt de grote toestroom aan drugskoeriers. Het landelijk parket van procureurs-generaal maakte vanochtend bekend dat er vorig jaar 1.200 zijn aangehouden, tegen 769 een jaar eerder. Een woordvoerder van het parket kon niet zeggen hoeveel van die 1.200 daadwerkelijk een dagvaarding hebben gekregen of zich voor de rechtbank hebben moeten verantwoorden.

In opsporingskringen wordt het aantal drugskoeriers dat via Schiphol Nederland binnenkomt geschat op 20.000 à 25.000. Een woordvoerder van Justitie wilde daar vanmiddag niet op ingaan. ,,Dat zijn schattingen en gissingen van de douane, deels tot stand gekomen op basis van anonieme informatie en personen. Daar gaan we niet op in en daar gaan we ook geen beleid op voeren.''

Een woordvoerder van Justitie bevestigde vanochtend dat de analyse aanwijzingen heeft opgeleverd voor deze strategie. Door een groot aantal koeriers op pad te sturen lopen de drugsbendes het risico dat sommigen worden aangehouden. De verstopping die daarvan het gevolg is zorgt er voor dat andere koeriers ongehinderd het land inkomen. Bolletjesslikkers die in Nederland hun handelswaar hebben afgeleverd worden vervolgens vaak gebruikt als smokkelaar van xtc naar de Antillen en de VS, zo meldde een functionaris van de Antilliaanse regering aan Kamerlid Rietkerk (CDA).

De piek van aanhoudingen lag in het laatste kwartaal van vorig jaar. Toen werden elke maand 125 drugskoeriers opgepakt. Douaniers op Schiphol wijten die toestroom aan de verhoogde vraag naar cocaïne in Nederland met de feestdagen, bleek eerder deze week uit uitgelekte correspondentie.