Damrak wacht op centrale bank VS

De Amsterdamse effectenbeurs wist vanmorgen tegen het middaguur een kleine winst te boeken, maar bleef uit de buurt van de 500-puntengrens. De AEX-index, van de 25 hoofdfondsen, noteerde 2,23 punten hoger op 494,59 punten. Beleggers hielden zich rustig, in afwachting van een toespraak vanavond door de Amerikaanse centrale bankier Alan Greenspan, over de toestand van de Amerikaanse economie.

Koploper was Heineken dat een winst pakte van 2,75 procent op 42,64 euro. Ook KPN en Buhrmann vielen op. KPN steeg 2,4 procent op 6,03 euro, het handelshuis 1,9 procent op 13,50 euro. Ahold ondervond nog altijd naweeën van de crisis in Argentinië. Het aandeel stond opnieuw in de min: 0,45 procent op 28,76 euro. DSM profiteerde van de overeenkomst die het sloot met het Deense Novozymes over het gebruik van het enzym fytase. Het levert het Nederlandse concern naar eigen zeggen een aanzienlijk licentiebedrag ineens op plus een periodieke vergoeding. Het aandeel DSM steeg bijna 1,5 procent tot 44,27 euro. Ook de MidKap-index wist ondanks een kleine winst de 500-puntenhorde niet te nemen. De index voor middelgrote fondsen steeg 0,58 punt (0,12 procent) tot 499,27 punten.

De Europese beurzen gaven vanmorgen een verdeeld beeld. In Londen kwam de FTSE-index niet van zijn plaats. Uitgevers Reuters en Pearson moesten 2 procent terug, maar farmabedrijf AstraZeneca klom juist met 2 procent. In Frankfurt was het Deutsche Telekom dat met een koersdaling van 1,2 procent bijdroeg aan een daling van de DAX-index met 0,5 procent. Naar verluidt zijn de problemen met de negatieve kasstroom van de telecomreus groter dan gedacht. In Parijs steeg de CAC-index licht met een kwart procent. Retailer Carrefour leidde de stijgers met een sprong van 5,9 procent, nadat het zijn doelstellingen voor 2002 bevestigde.

De effectenbeurs van Tokio heeft voor de vierde achtereenvolgende dag verlies geleden. Vanmorgen zakte de Nikkei-index met 96,84 punten ofwel 0,9 procent tot 10.441,59. De andere beurzen in Azië waren net als die van Tokio negatief gestemd. In Zuid-Korea ging het koersgemiddelde met 0,1 procent omlaag. Hongkong beëindigde de handel met aandelenkoersen die 0,8 procent lager waren.In Australië stegen de koersen evenwel, met gemiddeld 0,25 procent.