Britse economie in spagaat

De onevenwichtige conjunctuur van Groot-Brittannië gaat er steeds bizarder uitzien. Dat blijkt uit de gegevens van de MPC, de monetaire beleidscommissie van de Bank of England, die de rentetarieven vaststelt. De twee snelheden van de economie zijn twee uiteenlopende richtingen geworden. De consumentenbestedingen en de stijging van de huizenprijzen hebben niveaus bereikt die we sinds het eind van de jaren '80 niet meer gezien hebben. Als de MPC zich zou richten op de beheersing van de geldhoeveelheid, zoals de ECB doet, dan zou zij verplicht zijn de alarmklok te luiden. Maar industrie, handel en investeringen bevinden zich in een recessie.

De Britse beleidsmakers laten zich echter niet door de geldhoeveelheid leiden, maar door de inflatievooruitzichten. In een onevenwichtige economie is dat niet eenvoudig. De diverse risico's blijken duidelijk uit uitspraken van de gouverneur van de Bank of England, Sir Edward George. Hij zei onlangs dat als de consumptiedrift tegen de zomer niet is afgevlakt, het wel eens tijd kan worden om de rente te verhogen. Maar op dezelfde dag sprak George's plaatsvervanger King over het risico dat een verdere rentedaling nodig is om het land voor deflatie te behoeden als de wereldeconomie zich niet tijdig herstelt. De uitspraken van Sir Edward zijn gelardeerd met een veroordeling van de met leningen gefinancierde geldsmijterij in de Britse winkelstraten. Maar hij weet maar al te goed dat hij de consument dit jaar met respect moet bejegenen.

Onder redactie van Hugo Dixon. Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com. Vertaling Menno Grootveld