Argentijnen woedend over maatregelen

Aan de vooravond van de langverwachte heropening van de financiële markten in Argentinië, hebben duizenden Argentijnen vannacht op verschillende plaatsen in Buenos Aires gedemonstreerd.

Het protest gold de gisteren aangekondige maatregelen waarbij bevroren banktegoeden alleen geleidelijk zullen worden ontdooid. Naar schatting drieduizend mensen demonstreerden gisteren met een cacerolazo, het slaan met deksels en op pannen, voor het presidentiële Casa Rosada in de hoofdstad Buenos Aires, zo meldt Reuters.

Hoewel de meeste demonstranten na afloop op rustige wijze vertrokken, richtten enkele jongeren vernielingen aan in de omgeving. De politie trad tegen hen op met traangas en rubberkogels. De woede van de demonstranten gold het eerder gisteren aangekondigde schema waarmee de regering van de peronistische president Eduardo Duhalde bevroren banktegoeden van de Argentijnen wil vrijgeven. De tegoeden werden eind vorig jaar door de toenmalige regering van president De la Rúa bevroren. Er geldt volgens het regime van deze zogenoemde corralito (box) een maximum van 1.500 pesos per maand voor opnames van salarisrekeningen en 300 van overige rekeningen.

Volgens het nieuwe schema worden spaartegoeden in pesos vanaf maart geleidelijk vrijgegeven. Over deze tegoeden wordt 7 procent rente betaald. Tegoeden in dollars zullen pas vanaf januari volgend jaar worden vrijgegeven; de interest hierover is 2 procent en maandelijks opeisbaar. Betaalrekeningen in dollars met een saldo van meer dan 10.000 dollar zullen worden omgezet in spaarrekeningen. De dollarsaldi kunnen overigens vrijelijk in peso's worden omgezet tegen de officiële koers.

Begin deze week besloot de Argentijnse regering tot twee wisselregimes voor de peso. De officiële peso – tot nu toe gekoppeld aan de dollar – is met 30 procent gedevalueerd en zal 1,40 per dollar kosten. Daarnaast is er een vrije peso, onder meer voor toeristen, waarvan de koers wordt bepaald door vraag en aanbod in de handel op straat.

De valutahandel zou vanmiddag worden hervat, na een wekenlange gedwongen bankvakantie. Sommige analisten verwachten dat de vrije peso de komende maanden 70 procent in waarde zal dalen. In het naburige Uruguay, waar vele Argentijnen momenteel zomervakantie houden, werd deze week al 2,20 peso voor een dollar betaald; een daling van bijna 55 procent.

President Duhalde heeft gisteren zijn echtgenote Hilda benoemd tot minister van Sociale Ontwikkeling voor een periode van zestig dagen, zo bericht het Spaanse persbureau EFE. Zij moet daarin de reorganisatie van het kostbare Argentijnse sociale stelsel doorvoeren. Sommigen zien in mevrouw Duhalde, een actieve peronist, een nieuwe Eva Perón.