50.000 Nepnota's verstuurd

Zeker 50.000 bedrijven in heel Nederland hebben onlangs een `spookfactuur' ontvangen van Dataflexion Solutions B.V., een postbusbedrijf uit Eindhoven. De factuur vermeldt een bedrag van 219,46 euro voor een nooit uitgevoerde `currency-transformatie', die computers klaar moest maken voor de euro. De Kamers van Koophandel en de Stichting Eerlijk Zaken Doen zijn overspoeld met duizenden telefoontjes van ondernemers die het bedrog hadden opgemerkt.

Op de factuur staat een zakelijk rekeningnummer van de Postbank. Een woordvoerder van de bank was vanochtend niet van de zaak op de hoogte en kon niet bevestigen of de rekening van Dataflexion is geblokkeerd.

De Eindhovense politie spreekt van een grote fraudezaak en zegt zo snel mogelijk drie rechercheurs op de zaak te willen zetten. De identiteit van minstens één verdachte is bekend. De 31-jarige R.H.R. schreef Dataflexion Solutions op 16 november 2001 in bij de Kamer van Koophandel Oost-Brabant. Op het Eindhovense adres van Dataflexion is niemand aanwezig. De politie denkt de verdachte(n) binnenkort te kunnen aanhouden.

A. Bierings, van de Kamer van Koophandel Oost-Brabant betreurt de zaak, maar zegt dat de inschrijving van Dataflexion volgens de gebruikelijke regels is verlopen, en dat de verdachte volgens de notaris geen crimineel verleden had. ,,Het was een normale inschrijving.''

Valse facturen worden constant verzonden, maar een zaak van deze omvang is zeldzaam. De Kamer van Koophandel raadt ondernemers aan facturen altijd goed te controleren en valse nota's direct te melden, zodat andere bedrijven gewaarschuwd kunnen worden.

Deze praktijken vertonen een `piek' in de zomermaanden en rond de jaarwisseling. Bierings: ,,Dan is de kans op succes het grootst. Veel mensen zijn met vakantie en anderen nemen tijdelijk hun taken over. Uit onwetendheid denken ze vaak dat het wel goed zit.''

Hoeveel bedrijven geld hebben overgemaakt naar Dataflexion weet Bierings niet. ,,Daar loopt men niet mee te koop.''