`Wapen op politiejas te riskant'

Het dragen van een koppel met dienstwapen op in plaats van onder de jas, onderdeel van een herzien ontwerp voor het politie-uniform, is te oncomfortabel en te riskant. Dat concludeert de Nederlandse Politiebond uit een eigen evaluatie van de `draagproef' van het nieuwe ontwerp, die loopt tot eind deze maand. De evaluatie verschijnt volgende week in het bondsblad.

Tweehonderdzestig agenten, tien per regionaal politiekorps, doen sinds september mee aan de draagproef. Het herziene uniform voorziet onder meer in een cap in plaats van een pet, een halflange in plaats van een korte jas en een koppel die gedragen wordt over de jas heen.

,,Die koppel is iets wat echt iedereen afwijst'', aldus voorzitter Van Duyn van de NPB. ,,Hij geeft onvoldoende bewegingsruimte, zit niet makkelijk in de auto, hij hangt zwaar aan de rug en het kogelwerende vest past er niet onder, tenzij je de jas openhoudt.''

Een ,,niet gering'' aantal proefdragers is volgens Van Duyn voortijdig gestopt met het dragen van de jas, omdat dat te riskant werd geacht. ,,Als het kogelwerende vest eroverheen zit, is het dienstwapen niet snel genoeg te bereiken.''

Een woordvoerder van het Nederlands Politie Instituut (NPI), dat opdracht heeft gegeven tot de wijzigingen, bevestigt dat een aantal proefdragers het uniform heeft uitgetrokken, maar kan niet zeggen hoeveel.

Hij onderstreept dat het slechts ,,een tekentafelontwerp'' betreft en dat er ook positieve reacties zijn. Na de officiële evaluatie van de proef beslist de minister over het definitieve ontwerp.