Voorkeur Bioscopen

Gimme Shelter

Documentaire van Albert en David Maysles en editor Charlotte Zwerin over het legendarische en beruchte gratis concert dat The Rolling Stones in 1969 gaven op de racebaan van Altamont bij San Francisco, werd langs digitale weg zo goed gerestaureerd dat de beelden veel duidelijker zijn dan bij de eerste vertoningen in 1970. De moord op een zwarte bezoeker door een van de Hell's Angels uit de ordedienst is nu bijna te zien, maar die sensationele reden is niet de voornaamste om dit mooie voorbeeld van `direct cinema' te gaan (her)bekijken. Vooral wordt duidelijk hoe een popconcert uit de hand kan lopen, als de organisatoren niet weten wat ze doen.

Gimme Shelter. Regie: Albert en David Maysles en Charlotte Zwerin. Met: The Rolling Stones.

Te zien in: Amsterdam: Rialto en Kriterion. Den Haag: Haags Filmhuis. Eindhoven: Plaza Futura. Groningen: Poelestraat. Nijmegen: Cinemariënburg. Rotterdam: Lantaren/Venster. Utrecht: 't Hoogt.

Familie

Filmversie van Maria Goos' stuk Familie, dat op het toneel al een groot succes was, is een inventieve, keurige variant op het bekende gegeven van een familie die weer eens voltallig bij elkaar komt en de bom eindelijk laat barsten.

Familie. Regie: Willem van de Sande Bakhuyzen. Met: Petra Laseur, Bram van der Vlugt, Anneke Blok.

Te zien in: Amsterdam: Filmtheater Kriterion, De Uitkijk. Den Haag: Babylon. Groningen: Poelestraat. Nijmegen: Lux. Rotterdam: Cinerama. Utrecht: Springhaver.

Minoes

Met flair en vaart gemaakte productie van Annie M.G. Schmidts klassieker over katten en mensen en een poezenmeisje dat opgesloten zit in het lichaam van een joffer. Carice van Houten blaast, krabt en is `kats' en de roddelende poezen doen niet voor mensen onder. Theo Maassen is de verlegen journalist Tibbe die de held van Killendoorn wordt.

Minoes. Regie: Vincent Bal. Met: Carice van Houten, Theo Maassen, Pierre Bokma, Olga Zuiderhoek, Jack Wouterse.

Te zien in meer dan 109 theaters.

Tarkovski

Retrospectief van de Russische filmer Andrej Tarkovski (1932-1986), een van de belangrijkste regisseurs uit de Sovjetperiode. Het Filmmuseum brengt nieuwe kopieën van onder meer Solaris, Stalker, Nostalghia, De Spiegel en Andrej Roebljov, die het komende jaar onder de titel `Tarkovski filmer-mysticus' langs diverse filmtheaters reizen.

Retrospectief van de Russische filmer Andrej Tarkovski.

Te zien in 't Hoogt, Utrecht.

Blue Velvet

Verontrustende en ambivalente thriller van David Lynch, die de suikerzoete braafheid van een Amerikaans stadje als achtergrond gebruikt voor de ontdekking door een tienerjongen van zwarte kanten in zijn karakter. Visueel en auditief bijzonder origineel vormgegeven spel met (film)cliché's.

Regie: David Lynch. Met Kyle MacLachlan, Isabella Rosselini, Dennis Hopper.

Te zien in: Amsterdam: Bellevue Cinerama/Calypso. Den Haag: Het Haags Filmhuis. Groningen: Poelestraat.