Voorkeur Beeldende kunst

Unpacking Europe

De internationale tentoonstelling Unpacking Europe, een internationale tentoonstelling georganiseerd in het kader van Rotterdam Culturele Hoofdstad, richt de kritisch blik op de culturele geschiedenis van Europa als kolonisator en wereldmacht. De expositie is door de organisatoren bedoeld als een pleidooi voor pluralisme, tolerantie en etnische diversiteit. Europa heeft zich eeuwenlang de verworvenheden van andere culturen toegeëigend, maar op Unpacking Europe worden de rollen omgedraaid. Zestien kunstenaars van over de hele wereld kijken naar Europa als `de Ander' en proberen antwoord te vinden op de vraag: hoe Europees is Europa? De werken variëren van oude porselein-motieven geschilderd op het lichaam van de Chinese kunstenaar Ni Haifeng, een film van voetballende jongetjes die de heimwee van de balling Anri Sala naar Albanië verbeeldt en parafrases op schilderijen van Europese meesters als Rubens en Fragonard door de Zuid-Afrikaan Johannes Phokela.

Unpacking Europe. T/m 24 febr in Museum Boijmans, Museumpark 18-20, Rotterdam. Di-za 10-17u, zo 11-17u.

Rineke Dijkstra

Olivier Silva ziet er uit als een doodgewone Franse jongen van zeventien jaar oud. Wat hem bezield heeft om zich aan te melden voor het Franse Vreemdelingenlegioen, zullen we nooit te weten komen. Wel krijgen we, dankzij de foto's van Rineke Dijkstra (1959), te zien welk effect die beroepskeuze op zijn uiterlijk heeft gehad. De serie kleurenfoto's, in de Vleeshal, toont de onthutsende metamorfose van een onbevangen tiener in een door de wol geverfde, volwassen man.

Rineke Dijkstra, recente fotowerken. T/m 3 febr in de Vleeshal, Grote Markt 16, Haarlem. Di-za 11-17u, zo 12-17u.

People's Art

Zoals voor de gemiddelde toerist een bezoek aan Nederland niet compleet is zonder molens, tulpenvelden en Amsterdams wallenpanorama, zo kan de gemiddelde buitenlandse intellectueel Nederland niet door zonder een beschouwing te wijden aan het landschap. De vlakte! De ordening! De kunstmatigheid! En dus trekken op de afscheidstentoonstelling People's Art van de Portugees Bartomeu Marí van Witte de With een opmerkelijk ensemble jonge fotografen en installatiebouwers voorbij, wier werk zich moeiteloos plooit in de traditie van Mondriaan en Dibbets.

The People's Art. T/m 10 febr in Witte de With, Witte de Withstraat 50, Rotterdam. Di-zo 11-18u.

Theateraffiches

Het Theater Instituut heeft een collectie van zo'n 20.000 theateraffiches opgebouwd en op de eerste verdieping is een fraaie expositie gewijd aan de theateraffiches van de Theater Affiche Prijs van de afgelopen tien jaar. Er zijn raadselachtige, grafische, provocerende, lelijke, esthetische en ook verwarrende posters. Sommige zuigen je meteen de voorstelling in, andere laten je onverschillig.

De genomineerde en bekroonde theateraffiches 1992-2001. T/m 31 mrt in het Theatermuseum, Herengracht 168, Amsterdam. Di-vr 11-17u za en zo 13-17u.

En verder

Dick Ket. De martelaar van het marterhaar t/m 15 april in het Museum voor Moderne Kunst, Utrechtseweg 87, Arnhem di-vr 10-17u, za-zo 11-17u; Streamline: The Dawn of Tomorrow/American Design '30-'55 t/m 24 febr in het Stedelijk Museum, P. Potterstraat 13, Amsterdam dag 11-17u; Ilja Repin (1844-1930): het geheim van Rusland t/m 7 april in het Groninger Museum, Museumeiland 1, Groningen di t/m zo 10-17u; Winters van Weleer. Sneeuw en ijs in het Mauritshuis t/m 24 febr in het Mauritshuis, Korte Vijverbeg 8, Den Haag di-za 10-17u, zo 13-17u; Van Picasso tot Tápies, Spaanse kunst uit de 20ste eeuw t/m 17 febr in het Gemeentemuseum Den Haag, Stadhouderslaan 41 di t/m zo 11-17u.