Vliegtuig VS stort neer in Pakistan

Bij een ongeluk met een Amerikaans militair vliegtuig in Pakistan zijn gisteren vermoedelijk alle zeven inzittenden om het leven gekomen.

De crash veroorzaakte het grootste aantal Amerikaanse slachtoffers sinds het begin van de oorlog in Afghanistan, op 7 oktober vorig jaar.

Het ongeluk met het KC-130-toestel gebeurde in een afgelegen deel van de provincie Baluchistan. Een woordvoerder van het Amerikaanse leger liet weten dat het transportvliegtuig wilde tanken bij de militaire basis Shamsi, in de buurt van de stad Quetta. Het stortte neer toen het de landing inzette. Het vliegtuig was opgestegen in Pakistan. Volgens het Pentagon zijn er geen aanwijzingen dat het toestel onder vuur is genomen, maar is dat nog niet uitgesloten.

President Bush heeft zijn medeleven betuigd met de familieleden van de zeven inzittenden van het toestel. Hij wees erop dat de Amerikanen in de Aziatische regio aanwezig zijn voor de goede zaak.

Intussen lijkt het erop dat de Amerikanen zich voorbereiden op een langdurig verblijf in Centraal-Azië. De VS bouwen op dit moment een militaire basis in de voormalige sovjetrepubliek Kirgizië, ten noorden van Afghanistan. Daar zouden gevechtsvliegtuigen en 3.000 Amerikaanse soldaten worden gestationeerd. In Oezbekistan en Pakistan werken technici aan het verbeteren van een aantal vliegbases.

,,Het bouwen van nieuwe vliegvelden in de directe omgeving van Afghanistan heeft voor ons grote waarde'', zei woordvoerder Craig Quigley van het Amerikaanse leger in Florida tegen de Amerikaanse krant New York Times. ,,Die bases kunnen dienen voor militaire doeleinden, maar ook voor humanitaire hulp of medische evacuaties.''

Volgens generaal Tommy Franks, de militaire leider van de operaties in Afghanistan, is het aanleggen van vliegvelden in de regio rondom Afghanistan en het houden van regelmatige oefeningen ,,een boodschap'' aan iedereen, ,,ook aan belangrijke landen als Oezbekistan.'' De boodschap houdt in dat ,,we de mogelijkheden hebben om terug te komen, en dat we dat ook zullen doen – we zullen ze niet vergeten'', aldus Franks.

Analisten zien hierin een duidelijke verandering van de plannen van de Amerikaanse president, George W. Bush. Hij beschuldigde in het verleden zijn voorganger Bill Clinton ervan dat hij te veel Amerikaanse troepen in het buitenland had gestationeerd.