Verwarring over vrijlating Talibaan

De Verenigde Staten hebben van de Afghaanse autoriteiten geëist dat zij een aantal voormalige ministers van het Talibaanregime overdragen.

De afgelopen dagen kwamen tegenstrijdige berichten naar buiten over de overgave van drie Talibaanministers, onder wie de voormalige minister van Justitie, Nooruddin Turabi, en de minister van Defensie, Obaidullah.

Aanvankelijk meldde een woordvoerder van de Afghaanse autoriteiten in Kandahar dat Turabi en Obaidullah zich hadden overgegeven. Vanochtend zei de woordvoerder dat alleen Turabi zich had overgegeven, maar dat hij weer was vrijgelaten en naar het buurland Pakistan was vertrokken. De aanhouding en vrijlating van de andere twee bleek te berusten op ,,een misverstand'', veroorzaakt doordat de identiteiten van de betrokkenen waren verward met andere personen.

Een woordvoerder van de autoriteiten in Kabul zei gisteren nog dat zeven Talibaanministers zich zouden hebben overgegeven, onder wie Turabi.

Maar ook Washington weet niet welke Talibaanfunctionarissen zich precies hebben overgegeven. Wel vinden de Amerikanen dat voormalige Talibaanministers moeten worden uitgeleverd. ,,Deze mensen horen in gevangenschap te zitten omdat zij Al-Qaeda en de terroristen in Afghanistan hebben gesteund'', zei woordvoerder Richard Boucher van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

De woordvoerder van de gouverneur van Kandahar, Pashtoon, zei echter dat sommige functionarissen van de Talibaan worden vrijgelaten op voorwaarde dat zij hun wapens inleveren, en zich niet meer met politieke zaken bemoeien.