Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Onder meer de uitslag van een enquête, gehouden door VNO/NCW onder de leiders van de 122 grootste ondernemingen van Nederland, over de meest en minst populaire politicus. Verder snowboarder Bibian Mentel, bij wie door kanker een been moest worden geamputeerd. Dankzij een prothese staat zij weer op de piste. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Aandacht voor het 40-jarig jubileum van de Rolling Stones en de ongecensureerde bioscoopversie van de documentaire Gimme Shelter. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova. Een reportage over hoger opgeleiden, zoals artsen, die zijn gevlucht uit Afghanistan. Daarnaast aandacht voor het adopteren van kinderen door homoparen. Ned.3, 22.25-23.00u.

DOCUMENTAIRES

Noorderlicht: Schrijven met de verkeerde hand. Aandacht voor de Britse psycholoog Simon Baron-Cohen, die onderzoek doet naar het Asperger's syndroom, een neurologische afwijking bij autisten met normale of bovennormale intelligentie. Ned.3, 19.57-20.27u.

Bitter inheritance. Eerste deel van een 5-delige serie over genetische afwijkingen. Deze aflevering gaat over de kinderen van een grote familie, die vrijwel helemaal gezond zijn maar wel lijden aan het zogeheten sudden death syndromem, veroorzaakt door een zeldzaam gen. Afl.: The Gorry family. BBC2, 22.50-23.30u.

Het gevoel van De Poel. Reportage waarin de Oostenrijkse bioloog Karl Crammer vertelt over de invloed van geuren op ons gedrag. Volgens deze bioloog bepalen geurhormonen wie we als partners en vrienden kiezen. Afl.: De keus van de neus. Ned.1, 23.02-23.45u.

AMUSEMENT

De late avond op 3: Zaal Hollandia. Programma gepresenteerd door steeds wisselende bekende Nederlanders. Vanavond tv-kok Pierre Wind over het thema `lust en eten'. Ned.3, 23.00-23.40u.

KUNST

Stardust. Geheel gewijd aan de filmindustie van Hollywood na 11 september. Ned.3, 23.40-0.05u.

FILM

The Deep End of the Ocean (Ulu Grosbard, 1999, VS). Geflopt vehikel voor Michelle Pfeiffer houdt sentimentaliteit verdienstelijk buiten de deur. Pfeiffer herkent in jochie haar eigen zoontje, dat negen jaar eerder als peuter spoorloos verdween. Bijrollen van Treat Williams, Whoopi Goldberg. Net5, 20.30-22.30u.

Bad Company (Damian Harris, 1995, VS). Niet met gelijknamige film van Robert Benton uit 1972 te verwarren thriller vol dubbelspionage lijkt toegesneden op staaltje interraciale seks. Ex-CIA-agent Laurence Fishburne treedt in dienst van Ellen Barkins' particuliere spionage-bedrijf. Yorin, 20.30-22.05u.

Streetfighter (Steven E. de Souza, 1994, VS). Regiedebuut van scenarist van Die Hard is vehikel voor de spierbundels van Jean-Claude Van Damme. Met Raul Julia als gewetenloze dictator. V8, 20.30-22.15u.

. Raiders of the Lost Ark (Steven Spielberg, 1981, VS). Zie tv-vooraf. BBC1, 21.00-23.00u.

Rollercoaster (James Goldstone, 1977, VS). Weinig geraffineerde thriller waarin leger van veiligheidsagenten op jacht is naar een maniak die achtbanen saboteert. Net5, 22.30-0.30u.

. Moscow on the Hudson (Paul Mazursky, 1984, VS). Innemende tragikomedie van zachtaardige satiricus Mazursky over een overgelopen Russische saxofonist (Robin Williams) die zich een weg zoekt in een New York dat uitsluitend bevolkt wordt door immigranten die allemaal de vervulling nastreven van hun American Dream. Ned.1, 0.03-1.52u.

Fletch Lives (Michael Ritchie, 1989, VS). Vervolg op Fletch (1985) voert Chevy Chase andermaal ten tonele als de investigative reporter en is persiflage op zeden, conventies en eigenaardigheden van de `gemiddelde bewoner' van de zuidelijke staten van de VS. BBC1, 0.35-2.10u.

RADIO

Kunststof. Gast is striptekenaar Hanco Kolk van Het Parool. Sinds een jaar maakt hij samen met Peter de Wit de strip Single, over drie alleenstaande vrouwen. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Na het uitzicht van kunstenaar Paul Damsté in Arnhem een gesprek met Céline-kenner E. Kummer naar aanleiding van het verschijnen van het boek Céline intiem, met herinneringen van zijn weduwe. In het tweede uur een portret van de Deen Thomas Knak, maker van elektronische muziek. 747AM, 22.00-24.00u.