Stier Herman kan blijven leven

Het biotechnologiebedrijf Pharming is failliet en kan de verzorging van de genetisch gemanipuleerde stier Herman niet meer betalen. Alleen de hulp van een sponsor kan voorkomen dat Herman wordt geslacht en dat zijn huid naar natuurhistorisch museum Naturalis gaat, waar hij zal worden opgezet. Volgens F. de Loos van Pharming zijn er een aantal geïnteresseerden. ,,Van dierenartsen en boeren die ruimte beschikbaar willen stellen tot bedrijven die de kosten van de zorg op zich willen nemen.''

Even leek het erop dat Herman zijn laatste dagen zou eindigen als reclamester. Uitvaartverzekeraar Yarden bood aan de verzorging voor de bejaarde stier te betalen. In ruil daarvoor zou de verzekeraar Herman mogen inzetten voor reclamespotjes. De verzekeraar maakte eerder de reclamecampagne `Is er koffie na de dood', waartegen 173 klachten werden ingediend.

Onzin, zegt Koos Vermeulen, directeur van Yarden. ,,We zijn gevraagd de verzorging van de stier te sponseren. Maar het gaat om veel geld, 45 duizend euro (100 duizend gulden). We weten nog niet of we dat doen.'' Herman zal zeker niet worden ingezet in reclamespotjes, zegt Vermeulen.

De Loos van Pharming is er zeker van dat Herman kan blijven leven. ,,Hij heeft een voorlichtingsfunctie, als eerste biotechnologisch dier.'' Pharming heeft nog twee weken om een sponsor te vinden.