Rellen in Belfast na confrontatie rond school

Noord-Belfast was gisteren opnieuw in de greep van geweld na een confrontatie rond een katholieke meisjesschool in de wijk Ardoyne.

Zo'n vijfhonderd katholieke en protestantse jongeren bekogelden elkaar met stenen, molotovcocktails en vuurwerk en richtten daarna hun woede op de oproerpolitie, die charges uitvoerde en rubberkogels afvuurde. Veertien agenten raakten gewond.

De rellen braken uit na een reeks kleinere incidenten bij de Holy Cross-school, eerder deze week. De school ligt op de grens van een militant-protestantse enclave aan de rand van katholiek territorium. Protestanten probeerden vorig jaar drie maanden lang te verhinderen dat katholieke ouders hun kinderen via `hun' straat naar school brachten, omdat ze dat als een republikeinse provocatie beschouwen. De crisis leek zes weken geleden te luwen toen beide partijen instemden met bemiddeling.

De school bleef vandaag gesloten. Gistermiddag moesten de kinderen al met een bus van school worden gehaald na schermutselingen die door beide partijen werden uitgelokt. De crisis kookte over nadat een katholieke man een krans ter ere van een vermoorde protestantse taxichauffeur zou hebben vernield. ,,De problemen zijn dezelfde, de gemeenschapsverhoudingen zijn niet verbeterd'', aldus ondercommissaris Alan McQuillan. Het geweld is volgens hem ,,geregisseerd'' door paramilitaire bendes van beide partijen. Dat zou onder meer blijken uit de vondst van kratten vol molotovcocktails. John Reid, Brits minister voor Noord-Ierland, zei te ,,walgen'' van het geweld, dat volgens hem niet representatief is voor wat de meerderheid in Noord-Ierland wil.