Oude garde van Gazprom achter tralies

De complete top van het petrochemische concern Sibur, een dochter van aardgasmonopolist Gazprom, is gisteren aangehouden. Daarmee wil de Russische staat afrekenen met de oude garde binnen Gazprom.

De inval van de belastingpolitie op dinsdag was volgens het bedrijf een ,,routine-inspectie'', maar Sibur erkende dat vooral de ,,kantoren van de bazen'' overhoop waren gehaald. Gisteren verdween de top achter de tralies: bestuursvoorzitter J. Goldovski, zijn plaatsvervanger J. Kosjits en president-commissaris V. Sjeremet, ook wel `de penningsmeester van Gazprom' genoemd.

Zij worden verdacht van verduistering van 866 miljoen dollar. Volgens geruchten is ook R. Vjachirev ondervraagd, de man die tot voor kort als een koning over de Russische gasindustrie heerste.

Het lijkt de genadeklap voor Gazproms oude garde. Toen president Poetin vorige zomer zijn vertrouweling A. Miller als topman bij deze aardgasmonopolist parachuteerde, verklaarde hij dat het diens eerste taak was een eind te maken aan het weglekken van ,,enorme hoeveelheden'' geld en bezittingen. Sibur geldt als het grootste lek. De krant Izvestija noemt het ,,de haak waarmee de oude garde de Gazprom leegvist''.

Gazprom bezit 51 procent van de aandelen in Sibur en heeft er 350 miljoen dollar aan leningen uitstaan. Daar stond weinig invloed op de bedrijfsvoering tegenover. Gazprom had bijvoorbeeld slechts vijf van de zestien zetels in de raad van commissarissen en kon geen vervanging van de leden afdwingen.

Eind oktober bereikte de strijd om Sibur al een hoogtepunt. Het concern probeerde zich van Gazprom los te maken en door een emissie van nieuwe aandelen het stemrecht van Gazprom te verwateren tot 4 procent, of met bijbetaling van 800 miljoen dollar tot 38 procent. Dat voorstel werd besproken toen topman Miller ziek was. De `paleiscoup van de oude garde' mislukte evenwel omdat Poetin achter Miller bleef staan. In november bleken allerlei activa van Sibur spoorloos. Poetin vroeg tijdens een vergadering over de gasindustrie: ,,Waar is het geld?''

Die vraag zal niet beantwoord worden in een rechtszaak. Een arrestatie is in een Russisch zakendispuut vooral een pressiemiddel. De bedoeling is dat de arrestant achter de tralies de nodige handtekeningen zet, waarna de aanklager verklaart niets onwettigs te hebben aangetroffen. ,,Na de contractmoord is het openbaar ministerie de beste manier om met je zakenrivalen af te rekenen'', zegt een industrieel vandaag in de krant Kommersant.

    • Coen van Zwol