OM NAAR UIT TE KIJKEN

TONEEL

Verhalen uit het Wienerwald

Het Nationale Toneel brengt een grimmige `volksstuk' uit 1931 van de 100 jaar geleden geboren Ödön von Horváth, over het harde leven van arbeiders en kleine middenstanders in een Weense wijk. Op de dag van haar verloving met de slagersjongen gaat Marianne (Marie-Louise Stheins) er vandoor met flierefluiter Alfred (Stefan de Walle). Een jaar en vele gesneuvelde dromen later, werkt ze als danseres in een nachtclub. Regisseur Antoine Uitdehaag ensceneerde eerder met succes Horváths Sladek bij het Nationale Toneel.

Koninklijke Schouwburg Den Haag. T/m 12 jan. Rotterdamse Schouwburg op 17 en 18 jan. Tournee t/m 23/3. Inl 0900-3456789 of www.hnt.nl

OPERA

Il trovatore

De vier voorstellingen van Verdi's populaire opera Il trovatore vormen in Rotterdam het sluitstuk van 10 jaar `Opera in Ahoy'. De grootschalige opera was steeds van hoog artistiek niveau maar trok te weinig publiek. Producent Peter Kroone exporteert voortaan zijn opera naar het buitenland. De première van Il trovatore, begleid door het Nederlands Balletorkest olv Ed Spanjaard, is uitverkocht, voor de overige drie zijn er nog kaarten.

Il Trovatore. Ahoy' Rotterdam. Op 16, 18, 19 jan om 20u. Op 20 jan om 14u. Res 0900-3001250. VVV of www.ticketservice.nl Inl www.opera-trovatore.nl

DANS

Sara Wookey

De Amerikaanse choreografe Sara Wookey maakt bij danswerkplaats DWA Fields on the 4th Floor. Wookey werkt sinds vijf jaar in Nederland en kreeg vorig jaar de Aanmoedigingsprijs van het Amsterdamse Fonds voor de Podiumkunsten. In dit nieuwe dansstuk zitten twee mannen en twee vrouwen in een lift-achtige ruimte te mijmeren over verlangens. Naast dans is er veel ruimte voor verhalen, veelal in de vorm van haiku's. Op de achtergrond videoprojecties van veranderende landschappen. Als de liftdeuren opengaan, hopen de dansers `velden op de 4de verdieping' te vinden.

Sara Wookey. Korzo Theater Den Haag op 11 en 12 jan. Toneelschuur Haarlem op 15 jan. Lantaren/Venster Rotterdam op 17 jan. Tournee t/m 16 feb. Inl 020-69891789 of www.sarawookey.com

BEELDENDE KUNST

Trade

Trade is een grote internationale fototentoonstelling met ca. 150 werken van 60 bekende fotografen en kunstenaars die zoveel mogelijk aspecten van de handel belicht. Trade concentreert zich op de internationale materiële cultuur en het daarmee verbonden levensgevoel. De beursvloer, de reclamewereld, de productie en distributie van goederen, maar ook kinderarbeid en milieuvervuiling komen aan bod. Deelnemende kunstenaars zijn o.a. Frank Breur, Andreas Gursky, Boris Mikhailov, Allan Sekula en Gerald van der Kaap.

Nederlands Foto Instituut, Witte de Withstraat 63, Rotterdam. 13 jan t/m 3 maart. Di t/m zo 11-17u.

FILM

Retour de flamme

De Franse filmverzamelaar Serge Bromberg steekt telkens wanneer hij schatten uit zijn collectie aan het publiek laat zien een strookje nitraatfilm aan, om het dramatische effect aan te tonen. Onder de verzameltitel Retour de flamme maakt Bromberg, die zelf achter de piano plaatsneemt, weer een selectie uit aan vuilnisbelten en rommelzolders ontrukte oude films. O.m. een solofilm van Stan Laurel, een Parijse modeshow uit 1926 (in kleur!) en unieke opnamen van Django Reinhardt in Hot Club de France.

Filmmuseum, Amsterdam onder auspiciën van filmzender Cinecinemas. Zo 20 jan 15u30 en 19u30. Res 020-5891400