`Noordzij: besluit vervanging NS-top viel al vorig jaar'

De nieuwe voorzitter van de directie van de Nederlandse Spoorwegen, Karel Noordzij, is over die functie al op 24 december door minister Netelenbos (Verkeer) benaderd. De minister heeft formeel pas begin januari de Raad van Commissarissen verzocht de toen zittende directie te ontslaan. Dat zei Noordzij, oud-Schipholtopman en oud-voorzitter van de gezamenlijke transport-werkgevers, gisteren in het actualiteitenprogramma NOVA. Netelenbos had in september in een prestatiecontract met de NS afgesproken dat het bedrijf ten minste tachtig procent van de treinen op tijd moest laten rijden. Begin januari werd duidelijk dat de NS dat net niet haalde, de punctualiteit bleef steken op 79,9 procent. Dat was voor Netelenbos het sein om de Raad van Commissarissen te verzoeken de directie te ontslaan.