Komkommer doet twee euro

Komkommers, sla, bloemkool en witlof zijn erg duur op het moment. Het slechte weer in Spanje is de oorzaak. En er wordt minder geteeld.

Bij Toon's Groente- en Fruithoek in Nijmegen kosten de komkommers 2 euro (4,40 gulden) per stuk. Twee keer zoveel als normaal. Volgens eigenaar Anton Cruysen heeft dat te maken met het slechte weer in Spanje.

,,Het enige land in Europa dat in deze tijd van het jaar komkommers levert is Spanje. Maar daar is het de afgelopen weken erg slecht weer geweest, dus de aanvoer is mager.' En wat voor komkommers geldt, gaat ook op voor bloemkool, zegt Cruysen. Die kost bij hem 3,50 euro per stuk, ruim twee keer zoveel als normaal. ,,De bloemkool is verschikkelijk duur', zegt de groenteman.

Ook de woordvoerder van The Greenery, een van de grotere ketens van groente- en fruitveilingen in Europa, erkent dat de prijzen voor groenten ,,relatief hoog' zijn. Niet alleen voor komkommers en bloemkool, maar ook voor andijvie, tomaten en prei. De woordvoerder wijt het, net als groenteman Cruysen, aan het slechte weer. ,,Er valt sneeuw in Griekenland, in Spanje vriest het. Het ongewone weer zorgt voor een tegenvallende oogst', zegt hij.

Nederland importeert in de winter veel groenten uit Griekenland en met name Spanje, zo blijkt uit cijfers van het Produktschap Tuinbouw. Vorig jaar voerde Nederland voor 105 miljoen euro aan Spaanse tomaten in, voor 30 miljoen euro aan paprika's en voor 20 miljoen euro aan zowel komkommers als krop- en ijsbergsla.

Volgens Arie van Woerden van het Produktschap Tuinbouw worden de meeste groenten in Spanje geteeld van september tot maart. In de lente en de zomer is het meestal te heet en te droog. In Nederland is het juist andersom. De productie komt in maart op gang en duurt tot september.

Volgens Van Woerden hebben de hoge prijzen nog een andere oorzaak. Vorig jaar zijn er nogal wat Spaanse telers gestopt met het verbouwen van bijvoorbeeld ijsbergsla en komkommers. ,,De prijzen waren toen laag. Om toch genoeg geld te verdienen stappen ze tijdelijk over op groenten waaraan ze meer kunnen verdienen. Paprika's bijvoorbeeld.'

De prijsstijgingen beperken zich niet alleen tot groenten die zijn geïmporteerd uit het buitenland. Ook witlof, spruiten, radijs en sla van eigen bodem kosten 15 tot 20 procent meer dan normaal, zegt Van Woerden. Net als in Spanje is dat volgens hem te wijten aan een combinatie van slecht weer en een teruglopende teelt. ,,In september was het hier erg nat, in oktober weer erg warm. Dat heeft de spruiten en de prei geen goed gedaan', zegt hij. Bovendien is het areaal spruiten, witlof en spinazie vorig jaar gedaald ten opzichte van 2000. ,,Die groenten betaalden slecht. Telers stappen over op iets anders', zegt Van Woerden. Zo werd vorig jaar meer broccoli, knolselderij, en winterpeen gepoot.

Volgens Van Woerden stapt de consument nu over op diepvries-, glas- en blikgroente. Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel bevestigt dat. De verkoop van diepvriesgroente is met 10 tot 20 procent toegenomen. Maar groenteman Cruysen, die alleen verse groente verkoopt, zegt dat de klandizie bij hem nog niet is teruggelopen. Ondanks het feit dat zijn prijzen beduidend hoger liggen dan bij menige andere winkel.

Op sommige plekken kosten de komkommers maar 1,58 euro. Cruysen zit daar bijna een halve euro boven. Volgens hem komt dat door de opzet van zijn bedrijf, dat hij alleen met zijn vrouw runt. Hij mag dan misschien minder verkopen dan anderen, maar wegens de hogere marge haalt hij toch een redelijke omzet. ,,Andere bedrijven houden lagere prijzen aan, maar moeten daardoor veel meer verkopen. Ik heb voor een andere aanpak gekozen. De mensen in de buurt hebben het ervoor over.'