Kees Maks, schilder van het theaterleven

Zelden gaf een Nederlandse kunstschilder zoveel schwung en Franse frivoliteit aan zijn werk als de Amsterdammer Kees Maks (1876-1967). De Kunsthal in Rotterdam wijdt een grote overzichtstentoonstelling aan zijn oeuvre. Maks was bij uitstek de schilder van het mondaine leven in Amsterdam. Hij behoort met Leo Gestel en Jan Sluijters tot de grote figuratief-expressionisten van de schilderkunst. Maks hield van de piste van Carré, van de Amsterdamse variété-theaters en cafés dansant. Dankzij zijn vrouw, die bij het modehuis Hirsch werkte, kreeg hij moeiteloos toegang tot de hogere kringen en rekruteerde daaruit zijn modellen. Zijn werk valt op door grote afmetingen en een forse penseelvoering. Het licht valt bij zijn schilderijen altijd van onderen, alsof het voetlicht is. Dat maakt zijn werk bij uitstek theatraal. Ook weet Maks op fascinerende wijze het contrast te schilderen tussen donkere, koude orkestbakken en de lichtende danseressen die over het podium zwieren. Hij is de grootste Nederlandse schilder van het bruisende theater- en nachtleven. Eén van Maks' geliefde onderwerpen is het nachtcafé. Telkens kiest hij voor het motief van een rokende vrouw. Op de achtergrond zijn schimmige figuren te ontdekken, die de roezige sfeer goed weergeven.

Kees Maks. Kunsthal Rotterdam, Westzeedijk 341, Rotterdam. Van 18 jan t/m 21 apr. Di t/m za 10-17u zo en feestdagen 11-17u. Entree E6,50. Van 13-18jr E3,50. T/m 12jr gratis. INL 010-4400301 of www.kunsthal.nl