Justitie Amerika onderzoekt Enron

Behalve het Amerikaanse Congres en de beurswaakhond SEC begint nu ook het Amerikaanse ministerie van Justitie in Washington met een eigen, gerechtelijk onderzoek naar de deconfiture van Enron, tot voor kort de grootste energiehandelaar ter wereld.

Intussen komt de Amerikaanse vice-president Dick Cheney steeds meer onder vuur te liggen wegens de ontmoetingen die hij vorig jaar heeft gehad met de top van Enron. Enron was een van de grote Amerikaanse concerns die de verkiezingscampagne van presidentskandidaat Bush financierden. Bij die ontmoetingen zou zijn gesproken over het nieuwe energiebeleid van de Amerikaanse regering, maar de verdenking bestaat dat ook over financiële steun is gesproken. Cheney ontkent dit laatste.

Het onderzoek zou zich concentreren op de vraag of Enron beleggers opzettelijk wezenlijke informatie over zijn financiën heeft onthouden. Het concern, dat vorig jaar uitstel van betaling aanvroeg, het grootste bankroet in de Amerikaanse geschiedenis, wordt verdacht van dubbele boekhouding.

Voor zijn onderzoek richt het ministerie een 'taskforce' op, onder leiding van de afdeling fraude, en aangevuld met federale officieren van justitie uit Houston (waar Enron is gevestigd), San Francisco, New York en verscheidene andere Amerikaanse steden. Niet eerder is voor zo'n zware aanpak gekozen voor één enkel bedrijf. Er lopen daarnaast tegen topmanagers van Enron en diens accountant Arthur Anderson tal van civiele rechtszaken.