Julie's shito

Ghanezen zweren bij shito, een geurige sambal waarin onder meer gedroogde en vermalen garnalen en sardines worden verwerkt. Meegekookt in de soep kunnen deze `vissige poeders', volgens mijn Ghanese bron Julie, zelfs een stervende weer tot leven wekken.

Deze benodigde ingrediënten zijn verkrijgbaar in Ghanese winkels, onder andere naast 't Kruidvat op de Amsterdamse Dappermarkt of bij Afrifood direct om de hoek. Of vraag een Ghanese waar zij de spullen voor haar shito koopt.

In Ghana krijgen kinderen die naar kostschool gaan van hun moeder een grote pot shito mee om het saaie eten op school wat smaak en pit mee te geven. Zelf kookt Julie kippenhartjes of kipfilet mee in de shito voor extra smaak.

Bereiding: Kook de kippenhartjes in 15-20 minuten in kokend en gezouten water gaar. Giet ze af, dep ze droog en halveer ze overlangs. Maal gemberwortel en ui in een blender tot een homogene massa van zeer fijne structuur.

Verhit de olie in een ruime pan en bak hierin de kippenhartjes 5 minuten tot al het vocht uit het vlees is gebakken. Schep ze uit de olie. Bak ui en gemberwortel in dezelfde olie tot ook daar het vocht uit is gebakken en ze goudbruin kleuren.

Voeg de helft van de gemalen pruimtomaten toe, breng aan de kook en laat 15 minuten op niet te hoog vuur doorkoken, of tot de olie naar boven komt. Roer er misiwe, garnalenpoeder en vispoeder door en voeg de kippenhartjes weer toe. Laat nog 5 minuten al roerend doorkoken op laag vuur tot een dikke, donkerbruine sambal is verkregen.

In gesloten potten op een koele, donkere plaats blijft shito zeker drie weken goed.