Jihad zegt bestand Israël op

De moslim-extremistische Palestijnse groep Islamitische Jihad heeft vandaag een eind gemaakt aan de bevriezing van zijn gewapende acties tegen Israël. Dat meldde de groep in een door de Arabische televisiezender Al-Jazira uitgezonden communiqué. De opschorting van het geweld was drie weken geleden afgekondigd temidden van zware Israëlische druk op de Palestijnse leider Yasser Arafat. Gisteren voerde de gewapende vleugel van de moslim-fundamentalistische organisatie Hamas al een aanval uit op een legerpost op Israëlisch gebied, waarbij vier Israëlische militairen werden gedood.

Bulldozers van het Israëlische leger hebben vandaag tientallen woningen in het zuiden van de Gazastrook met de grond gelijk gemaakt in antwoord op de aanval van gisteren, waarvan de Israëlische regering Arafat de schuld gaf. Volgens Jeruzalem heeft Arafat nauwelijks iets gedaan tegen het Palestijnse geweld, ondanks zijn beloften. ,,We praten over een imperium van leugens'', zei de Israëlische premier Ariel Sharon. ,,We zijn alle woorden beu.''

In een eerste reactie verwoestte het leger gisteravond twee Palestijnse politieposten in het zuiden van de Gazastrook, bij de grens met Israël, en sloot het drie gebouwen van de Palestijnse marinepolitie aan de Middellandse-Zeekust.

Vanochtend vroeg rolden bulldozers en pantservoertuigen het Palestijnse vluchtelingenkamp Rafah binnen, aan de grens met Egypte, waaruit twee van de Palestijnen die gisteren de legerpost hadden aangevallen (waarbij ze zelf ook werden gedood) afkomstig waren. Bewoners vluchtten uit hun huizen, die vervolgens werden verwoest. Volgens plaatselijke functionarissen werden 73 woningen vernietigd en 123 families dakloos gemaakt.

De Amerikaanse president George Bush veroordeelde de aanval van gisteren, die een eind maakte aan een periode van relatieve rust waarvan de VS hoopten te profiteren om een bestand tussen Israël en de Palestijnen op te bouwen. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, belde zowel Sharon als Arafat. Bij de laatste drong hij er tevens op aan snel met een uitleg te komen over het schip met wapens dat enkele dagen geleden door Israël in de Rode Zee werd onderschept. Hoewel de Amerikaanse autoriteiten aanvankelijk voorzichtig reageerden, hebben zij nu het Israëlische standpunt overgenomen dat de Palestijnse autoriteiten en Arafats Fatah-groep waren betrokken bij de verijdelde smokkel van 50 ton wapens. Arafat zegt er niets van te weten.