Helft geldautomaten in Zwitserland geeft euro's

In Zwitserland, geen lid van de Europese Unie, is dezer dagen de euro `geïntroduceerd'. Uit Zwitserse geldautomaten kan men behalve de eigen frank ook de nieuwe Europese munteenheid trekken. In bars, restaurants en winkels wordt de euro algemeen geaccepteerd als betaalmiddel.

Volgens mededelingen van Zwitserse banken zullen de helft van alle geldautomaten de komende weken worden uitgerust met franken én euro's. Het gebruik van de euro, naast de Zwitserse frank, wordt ingegeven door pragmatische economische overwegingen. Zwitserland is omringd door landen uit de eurozone: Italië, Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk. Het Alpenland ontvangt veel toeristen en ligt op de as van het noord-zuid verkeer in Europa. Voorheen werden de gangbare Europese valuta ook veelvuldig geaccepteerd in Zwitserland.

In de drie lidstaten van de EU die besloten buiten de eurozone te blijven: Groot-Brittannië, Denemarken en Zweden, heeft de soepele invoering van de euro in de twaalf eurolanden geleid tot een meningsverschuiving onder publiek en politici. Winkels, benzinepompen en andere bedrijven in de drie landen accepteren in toenemende mate de euro als betaalmiddel.

De Zweedse premier Göran Persson liet gisteren weten dat een referendum in zijn land over de euro mogelijk in 2003 zal worden gehouden. Volgens een opiniepeiling is 51 procent van de Zweden voor invoering van de euro, een jaar geleden was dat 31 procent. Onder de Denen is de steun nog groter: 57 procent van hen is voor de euro. In 2000 verwierpen de Denen de euro in een referendum, met een meerderheid van 53 procent.

In Groot-Brittannië worden de ontwikkelingen in de twee Scandinavische landen nauwlettend gevolgd. De Britse premier Tony Blair, pro-euro, is nog terughoudend over een referendum, maar zou een eventueel `ja' uit Zweden en Denemarken zien als een welkome steun in de rug.

De Europese Commissie deelde gisteren mee dat negentig procent van alle transacties in de eurolanden inmiddels in euro's plaatsheeft. In Ierland en Nederland nadert het gebruik de 100 procent en die zijn daarmee koploper.