Helft automaten slikt bahtmunt

De helft van de automaten in Nederland werkt op goedkope munten van tien Thaise baht, blijkt uit een test van deze krant. Acht van de zestien verschillende onderzochte NS-, drank-, snoep-, gok- en parkeerautomaten verwarren de Thaise valuta (waarde: 24 eurocent) voor de munt van twee euro, die acht keer zoveel waard is.

Eind vorig jaar werd ontdekt dat veel automaten de munt van twee euro niet zouden kunnen onderscheiden van de Thaise munt van tien baht. De afgelopen dagen testte deze krant in vijf steden automaten op hun baht-gevoeligheid. Alle geteste automaten voor drank-, snoep- en warme snacks van het merk Wittenborg in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) accepteerden de munt van tien baht. Deze automaten worden geëxploiteerd door Douwe Egberts. Ook een NS-bagagekluis op het Centraal Station van Leiden slikte de Thaise munt.

De fruitautomaat Revolution in gokhal Palacio in Amsterdam werkte eveneens probleemloos op de baht. Daarnaast was het mogelijk voordelig te parkeren in Haarlem, waar een van de twee types parkeermeter bahts herkent als euromunten. Dezelfde fout maakte een sigarettenautomaat bij Jackpot Club in die stad. Ook knipte de fotocabine van Prontophoto feilloos foto's op het Rotterdamse metrostation Beurs.

Apparaten die wel de baht ontmaskerden, waren onder meer van de NS (kaartjes) in Amsterdam, Spa (drank) in Den Haag, Coca Cola (drank) en Mars (snoep) in Amsterdam en de publieke telefoons van KPN en Telfort in Haarlem. Groothandel Eurocoin, dat onder meer fruitautomaat Revolution aan gokhallen levert, concludeert na een eigen test dat alle 7500 speelautomaten van dit bedrijf scherper moeten worden afgesteld. De directie van het LUMC ontdekte de fout eind vorig jaar en wacht enkele weken om te kijken hoeveel misbruik er wordt gemaakt, voordat ze eventueel de software in haar automaten laat aanpassen. Dat doen ook de gemeente Haarlem en DE, dat ongeveer 2000 automaten van Wittenborg exploiteert, laten hun woordvoerders weten.

Directeur R. Dirksen van adviesbureau Smart Consult verwacht dat het probleem over enkele maanden grotendeels zal zijn opgelost: ,,Iedereen is bezig zijn apparatuur opnieuw te programmeren.' Software in automaten meet diameter, gewicht en legering van een munt. De baht verschilt daarin weinig van de twee-euromunt.

    • Frits Baltesen