Groep Bløf pakt draad weer op

Gewoon doorgaan. Met die houding stapt de Zeeuwse groep Bløf opnieuw het podium op, na de tragische dood van drummer Chris Götte bij een motorongeluk in maart vorig jaar. Nieuwe drummer Norman Bonink kan zijn lol niet op, want hij is bevrijd van het slaperige theaterbestaan in de band van Frank Boeijen. Met zijn soepele drumstijl en fraaie tweede stem is Bløf er niet slechter op geworden. In een vol Paradiso pakten ze de draad weer op met het stemmige nummer Weggaan, een subtiel eerbetoon aan die ene muzikant die er niet meer bij kon zijn.

Meer dan eens verwijzen de teksten op Bløfs nieuwe cd Blauwe Ruis naar dat grote verlies, en meer dan ooit slaagt tekstschrijver/bassist Peter Slager erin om een gevoelige snaar te raken met de woorden die hij zanger/gitarist Paskal Jakobsen in de mond legt. De taakverdeling blijft opmerkelijk: Slager die als een Paul McCartney van de Nederpop stuwende baslijnen kan spinnen om de melodieën die hij zelf niet zingt, maar die door Jakobsen van een doorleefde gruizigheid worden voorzien.

Na een indrukwekkend voorprogramma van Eboman, die samples aanstuurde door ze uit de vrije lucht te plukken en die al doende een collage van geluids- en beeldfragmenten componeerde, moest Bløf het nog steeds niet hebben van visueel spektakel of een uitbundige podiumpresentatie. Vier hardwerkende muzikanten zijn het, die het zorgvuldig opgebouwde geluid van hun cd's op het podium waar maken. In hun avondvullende show deden ze een forse greep uit het oude repertoire tussen de voorzichtig gedoseerde nieuwe nummers. Nieuwe nummers als Dichterbij dan ooit, Meer van jou en Vrij pasten in hun zware thematiek moeiteloos tussen het beproefde repertoire, dat altijd een tikkeltje somberder klinkt dan de Nederlandstalige rock van De Dijk, een invloed waar Bløf zich langzaam maar zeker van losmaakt.

Als gewoonlijk regende, stormde en donderde het uitbundig in de teksten. De zee is nooit ver weg in de muziek van Bløf en ook als dat niet het geval was, zoals in het bombastische titelnummer Blauwe ruis, leken ze op te boksen tegen de elementen. Er hing een gewijde sfeer en alleen drummer Bonink bleef de hele avond lachen. Met zijn inzet en enthousiasme moet het mogelijk zijn de donkere wolken te verdrijven.

Concert: Bløf. Gehoord: 9/1 Paradiso, Amsterdam. 10 en 11/1 aldaar, 12/1 Noorderslagfestival, Groningen, 16 en 17/1 Utrecht, 18/1 Tilburg.