GALERIESELECTIE

MARINA ABRAMOVIC

In de Annet Gelink Gallery presenteert Marina Abramovic (Belgrado 1946) haar nieuwste werk The Hero (for Antonio). Deze 16 mm zwart-witfilm werd in de zomer van 2001 in Spanje opgenomen en toont een trotse witte hengst met zijn berijder. Het dier staat doodstil temidden van een glooiend landschap. De enige dingen die bewegen zijn de manen van het paard, het haar van de ruiter (Abramovic zelf) en de vlag die zij in haar hand houdt. Op de achtergrond klinkt een vrouwenstem die in een Slavische taal een oud partizanenlied zingt. De filmbeelden doen denken aan klassieke ruiterstandbeelden. Alleen is de vaandel die de kunstenaar torst niet het trotse symbool van haar land, maar een witte vlag - het teken van onderwerping.

Marina Abramovic, Annet Gelink Gallery, Laurierstraat 187-189, Amsterdam. 12 jan t/m 16 febr di t/m vr 11-18u, za 13-17u.

MICHIEL KLUITERS

De monumentale fotowerken van Michiel Kluiters tonen desolate architecturale ruimtes. Kamers, gangen en trappenhuizen lijken op het eerste gezicht herkenbaar, maar zijn niet precies thuis te brengen in een bepaalde tijd of plaats. De foto's doen denken aan filmsets of theaterdecors. Kluiters bouwde de architecturale facades stap voor stap op, rondom een van tevoren bepaald camerastandpunt. Eenmaal opgehangen in een tentoonstellingsruimte beinvloeden de werken de omgeving. Er ontstaan nieuwe doorkijkjes en toeschouwers zien zichzelf door het spiegelende oppervlak van de foto's geprojecteerd in de fictieve ruimtes.

Michiel Kluiters bij Ellen de Bruijne Projects, Rozengracht 207A, Amsterdam. 12 jan t/m 28 febr di t/m za 13-18u.

BERT BOOGAARD

De Amsterdamse kunstenaar Bert Boogaard (1952) kreeg in de jaren tachtig bekendheid met zijn uitbundige decoratieve patronen, die hij wiskundig berekende en exact uitvoerde met behulp van sjablonen. Voor zijn nieuwste serie werken op papier, getiteld Make-overs, kreeg de kunstenaar vijf naakten van Marlene Dumas ter beschikking. Boogaard zette deze tekeningen naar zijn hand door de figuren aan te kleden met geometrische versieringen. Op zijn tentoonstelling in Galerie Paul Andriesse toont hij tevens drie recente tekeningen die gebaseerd zijn op de kleurenschemas van make-updozen. Daarnaast is er een overzicht te zien van de omslagen die Boogaard in de jaren tachtig maakte voor het kunsttijdschrift Metropolis M.

Bert Boogaard, Galerie Paul Andriesse, Prinsengracht 116, Amsterdam. 12 jan t/m 16 febr di t/m vr 11-18u, za 14-18u.

JUSTINE KURLAND

De fotoserie Spirit West van de Amerikaanse kunstenaar Justine Kurland (1969) vertelt het fictieve verhaal van een van huis weggelopen vijftienjarig meisje. De kleurenfoto's, die eruit zien als snapshots maar in werkelijkheid geregisseerd zijn, bieden een kijkje in het leven van een pubermeisje. Samen met haar weggelopen vriendinnen bouwt ze forten, steelt ze etenswaren en spuit ze grafitti op muren en stenen.

Justine Kurland, Torch Gallery, Lauriergracht 94, Amsterdam. T/m 3 febr do t/m za 14-18u.

SHINKICHI TAJIRI

De Livingstone gallery in Den Haag organiseert dit jaar een negendelige serie tentoonstellingen onder de titel CoBrA reeks. Samen geven de exposities een overzicht van de belangrijkste leden van de Cobra-groep, de kunststroming die tussen 1948 en 1951 voor veel opschudding zorgde. De eerste tentoonstelling is gewijd aan beeldhouwer Shinkichi Tajiri (1923). In zijn sculpturen verbeeldt Tajiri thema's als de angst voor oorlog en de verminking van de aarde door de mens. Vanaf het begin van zijn carrière speelde de verwerking van zijn eigen oorlogservaringen een belangrijke rol in zijn werk. Tajiri was soldaat in de eenheid die in de voorste gelederen deelnam aan de bevrijding van Rome.

Shinkichi Tajiri, Livingstone Gallery, Anna Paulownastraat 70B, Den Haag. 12 jan t/m 16 febr wo t/m za 12-17u.

En verder

Schilderijen van Hans van Hoek t/m 2 febr in galerie Collection dArt, Keizersgracht 516, Amsterdam; grafiek van Klaas Gubbels t/m 9 febr in de Steendrukkerij, Lauriergracht 80, Adam.