Franse luchtjes 1

Ik zou toch beter moeten weten, na een verblijf van 20 jaar in Nederland, waar ik alle variaties op het thema `Frankrijk is een mooi land, jammer dat er Fransen wonen' heb moeten aanhoren, uit de pen of de mond van gelijken van Mart Smeets of Annemarie Jorritsma. Maar het went niet.

Uw correspondent te Parijs, Pieter Kottman, schrijft met de zelfingenomenheid van de etnoloog die ons de waarheid over de inboorling (`De Fransman') gaat vertellen (NRC Handelsblad, 5 januari).

Over welke Fransman heeft hij het eigenlijk? De Breton met zijn Keltische wortels, de Alsacien met zijn Germaanse voorouders, de Corse met zijn mediterrane gewoontes, de Flamand (toch al een geliefd doel van Hollandse spot), de afstammeling van Europese immigranten, de sefardische of asjkenazim jood, de vele getuigen van een koloniaal verleden in Noord-Afrika, Afrika of het Verre Oosten? Dat zegt hij niet. Alléén bevestigt hij voor mij nogmaals iets dat ik al langer weet en wat de mens

echt menselijk maakt: domheid kent géén grenzen.