EN WAT DOEN DE KINDEREN

Lammerweekenden

Buiten is het guur en koud en schaatsen is er voorlopig niet bij. De enige beesten die nog in de wei staan zijn schapen en ondanks hun dikke vacht lijken ze toch een beetje mistroostig. Veel vrolijker is het binnen, in de Schaapskooi in het Zeeuwse Heinkenszand, want daar zijn allemaal pasgeboren lammetjes te zien die – als er tijd voor is – ook geaaid mogen worden. Op zaterdag 12 en zondag 13, 19 en 20 en 26 en 27 januari zijn de lammetjes te bekijken van 13-16u. Kinderen die op kraambezoek gaan, mogen ook gratis beschuit met muisjes eten. Er zijn kraampjes waar van alles te koop is en met wat geluk kan je misschien de geboorte van een lammetje meemaken.

Lammerweekenden op za en zo 12 en 13, 19 en 20, 26 en 27 jan van 13-16u in de Schaapskooi, Nieuwkamerseweg 3, Heinkenszand. Op deze weekeinden is de Nieuwkamerseweg alleen bereikbaar vanaf de Oude Kamerseweglans de weel De Doolman. Ook op wo middagen vanaf 30 jan en in de weekeinden na 27 jan zijn de Kooi en het Informatiecentrum open. Kooibezoek o.l.v.een vrijwilliger is dan mogelijk. voor scholen en groepen op afspraak. Inl 0113-655268.

Email: schaapskuddeinfo@borsele.net. Toegang is gratis.

Pizza's

Ben je dol op koken en hou je ook van koekjes en pizza's? Geef je dan op voor de Kookstrook in het Rotterdamse Kindermuseum Villa Zebra. Elke zondagmiddag tussen 14-18u worden in de keuken van Villa Zebra koekjes of pizza's gebakken. En lijkt het je leuk om eens in een professionele keuken een driegangenmenu onder leiding van een echte kok te bereiden, dat kan elke woensdagmiddag tussen 14 en 16u.

Pizza's en koekjes bakken elke zo-middag tussen 14-18u en een driegangenmenu onder leiding van echte kok bereiden elke wo-middag van 14-16u voor kinderen van 6 en 16 jaarin villa Zebra, Museumpark, Rotterdam. Koekjes E2,27, pizza's 3,40, driegangen-menu E6 of E7,50. Res 010-2411717.

Big diet

Wat krijgt een flamingo te eten en hoe wordt de maaltijd van een slingeraap samengesteld? Het Noorderdierenpark heeft een speciaal winterprogramma met rondleidingen, demonstraties, kijkjes achter de schermen, lezingen en workshops in komende drie maanden. Zaterdag 12 januari is er Het Verre Oosten Dichterbij; er wordt ook een kijkje genomen in het Aziëhuis bij de slangen, tijgers en olifanten, dierenverzorgers geven bijzonderheden over `hun' dieren en na afloop is er een oosters buffet. Zondag 13 januari vertelt hoofdierenverzorger Rieks Scheve hoe ingewikkeld het is dieren uit andere dierentuinen naar Emmen te verhuizen. Hij heeft de afgelopen maanden niet alleen tientallen Humboldt-pinguïns uit heel Europa naar Nederland gebracht, maar ook een kameel, gnoe, nachtaap en vogels uit Tsjechië. Zo'n 150 Humboldt-pinguins wonen er nu al in het park en de bedoeling is dat de kolonie uitgroeit tot zo'n 250 à 300 dieren. In juni krijgen ze een mooi nieuw verblijf. Er wordt een `paradijs' voor ze aangelegd met een baai met stranden en rotsachtige kliffen. Bezoekers kunnen de pinquïns dan zien `vliegen' via een onderwaterprogramma.

Winterprogramma in het Noorderdierenpark, Hoofdstraat 18, Emmen op za 12 jan van 15-19u, kosten kinderen E12,48 en volwassenen E27,50. Dieren op transport op zo 13 jan van 10-12u. prijs per peroon E5,67. Prijzen zijn exclusief de toegang tot het park E7,03 kinderen van 3 t/m 9 jaar, vanaf 10 jaar E8,85. Inl 0591-850850.

Afrikaans sprookje

Er was een tijd dat de adelaar en de hyena nog goede vrienden waren en elkaar met raad en daad bijstonden. Nu zijn ze niet meer samen; de één vliegt in de lucht of zit hoog in de bomen en rotsen en de ander leeft nog steeds op de grond. Wat is er in de tussentijd gebeurd? Zondag 13 januari wordt het Afrikaanse sprookje De Adelaar en de Hyena in het Tropentheater gespeeld met Afrikaanse muziek en dans met de Keniaanse acteur/danser John Kayongo. Het sprookje gaat over vriendschap en bedrog, over liegen en eerlijk zijn, over elkaar helpen en hebberigheid. Aan het eind van de voorstelling worden kinderen uit het publiek uitgenodigd om op het podium muziek te maken en te dansen.

De Adelaar en de Hyena, Afrikaans sprookje voor kinderen vanaf 8 jaar op zo 13 jan om 14u in het KIT Tropentheater, Linneausstraat 2, Amsterdam. Kaarten E3,50 kinderen van 8 t/m 12 jaar en vanaf 13 jaar E7. Res 5688500 of om 13u aan de kassa.

Harry Potter/van Gogh

Hij tekende portretten van mensen van nu zoals Harry Potter en Mel Gibson, maar ook belangrijke mensen uit de geschiedenis als Anne Frank en Vincent van Gogh. In De Verzamelplaats, expositieruinte voor verzamelingen van kinderen in het Fries Museum hangen t/m 23 januari portretten van Justin Lindeboom (11 jaar) uit Sneek. Hij gebruikt kranten en tijdschriften met foto's als voorbeeld; hij wil gewoon zoveel mogelijk bekende mensen tekenen, want `gewone' mensen vindt hij saai. Wil je ook met je verzameling Harry Potterspulletjes, schelpen, fossielen etc in het Fries Museum exposeren schrijf dan een brief, waarin staat wat je verzamelt, hoe groot je verzameling is en waarom je in het museum wil exposeren. Adres: Fries Museum t.a.v Mariska de Boer, Postbus 1229, 8900 CE Leeuwarden.

Van Harry Potter tot van Gogh, verzameling portretten van Justin Lindeboom t/m 23 jan in het Fries Museum, Turfmarkt 11, Leeuwarden. Open di-zo 11-17u

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar de Agenda van NRC Handelsblad, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.