Egypte krijgt groot museum voor oudheden

Egypte krijgt een nieuw museum voor oudheden ter vervanging van het oude Egyptische museum in Kairo. Het museum zal volgens de Egyptische overheid het grootste ter wereld worden. Gisteren is voor architecten een internationale ontwerpwedstrijd uitgeschreven. Het nieuwe museum komt dicht bij de piramiden te staan en zal de 150.000 objecten herbergen uit het verouderde onderkomen uit 1902. Een groot deel van de collectie ligt nu in de kelders opgeslagen. Voor het nieuwe museumcomplex is 480.000 m2 beschikbaar, de kosten zijn geraamd op 350 miljoen dollar (388,5 miljoen euro). Het verwachte bezoekersaantal bedraagt drie miljoen per jaar. Volgens de Egyptische minister van cultuur zullen in het oude museumgebouw een aantal topstukken geëxposeerd blijven. Het museum herbergt onder meer de schatten uit het graf van farao Toetankamon. Een van de beroemdste bezienswaardigheden is diens gouden dodenmasker.