Dick Advocaat is kandidaat bondscoach

Dick Advocaat is de voornaamste kandidaat om bondscoach te worden van het Nederlands elftal. Hij geniet de voorkeur van de KNVB en een aantal internationals om Louis van Gaal op te volgen.

Advocaat, die binnenkort laat weten of hij beschikbaar is, leidde het Nederlands elftal in de periode 1992-1994. Hij stopte in december van het vorig jaar als trainer bij Glasgow Rangers. Voorzitter David Murray wilde de Nederlander echter behouden voor de Schotse club en bood hem een dienstverband aan als technisch directeur. Advocaat had een voorkeur voor een langer verblijf bij Glasgow Rangers.

Het is de vraag of Advocaat dat standpunt wil herzien, nu zowel de spelers als de KNVB op zijn komst naar Zeist aandringt. Onlangs bleek dat een aantal prominente internationals in hem de ideale opvolger ziet van Louis van Gaal. Laatstgenoemde, opgestapt na een mislukte kwalificatiereeks voor het wereldkampioenschap van dit jaar, verklaarde nog voordat hij zijn vertrek aankondigde, dat Advocaat zijn beste vervanger zou zijn.

De KNVB betracht grote zorgvuldigheid in de zoektocht naar de nieuwe bondscoach. De afgelopen weken heeft directeur Henk Kesler niet alleen binnen de eigen organisatie in Zeist zijn oor te luister gelegd, maar ook bij de spelers. Tevens heeft hij overlegd met de Raad van Toezicht van voorzitter Pieter Bouw.

Uiteindelijk bleek Advocaat van de genoemde namen veruit favoriet. De KNVB heeft opk gekeken naar een nieuwe technische constructie. Van Gaal was zowel bondscoach als technisch directeur. Advocaat zou moeten functioneren naast een technisch manager.

De voormalige speler van ADO, VVV, Roda JC, Chicago Sting, FC Den Haag, Sparta en FC Utrecht begon zijn trainersloopbaan bij de amateurclub DSVP. Op de cursus voor coach betaald voetbal in Zeist was Advocaat op dat moment de beste leerling van de klas. Hij viel in de smaak bij Rinus Michels, die hem in 1984 benaderde voor een trainersfunctie in Zeist, waar hij aanvankelijk assistent werd van de toenmalige bondscoach Kees Rijvers.

In 1987 stapte Advocaat over naar Haarlem. In 1991 keerde hij na een dienstverband bij SVV en de fusieclub SVV/Dordrecht '90 terug naar Zeist. In 1992 nam hij het ambt van bondscoach over van zijn leermeester Michels. In 1994 werd Advocaat met het Nederlands elftal op het WK in de Verenigde Staten uitgeschakeld in de kwartfinales door Brazilië. In december van dat jaar stapte hij over naar PSV. Vier jaar geleden kwam Advocaat in dienst bij Glasgow Rangers, waar hij inmiddels is vervangen door Alex McLeish.