Corus met Sumitomo in staalmarkt

Het Brits/Nederlandse staalconcern Corus en het Japanse staalbedrijf Sumitomo Metals gaan samenwerken bij de productie van geavanceerde staalproducten voor de mondiale autoindustrie.

Dat hebben beide concerns vanmorgen bekendgemaakt. Volgens een woordvoerder van Hoogovens, het Nederlandse deel van Corus, ,,past de samenwerking in de wereldwijde trend in de staalindustrie om kennis en productie te bundelen. Sumitomo en Hoogovens zijn beide sterk in de auto-industrie en op dat punt hebben ze elkaar dan ook in eerste instantie gevonden.'

Corus hoopt door de samenwerking met Sumitomo op orders van de Japanse autoindustrie, zoals Toyota en Nissan, die beide in Europa fabrieken hebben. Maar ook de Japanse autofabrieken in Oost- en Zuidoost-Azië vormen grote potentiële klanten.

Corus is het op een na grootste Europese staalconcern. Sumitomo Metals is het vierde Japanse staalbedrijf. Beide bedrijven zijn zwaar verliesgevend. De nummer één, Nippon Steel, heeft al een soortgelijke vorm van samenwerking met het Franse staalconcern Unisor, terwijl de nummers twee en drie, NKK en Kawaski, over zo'n samenwerking in gesprek zijn met het Duitse ThyssenKrupp.

Corus en Sumitomo sluiten verdere samenwerking niet uit, al is er voorlopig geen sprake van financiële belangen in elkaars onderneming.

In eerste instantie moet de samenwerking leiden tot meer efficiëncy op het gebied van onderzoek, ontwikkeling en productie, en verder tot het beter aansluiten op de behoeften van de klant door uitwisseling van ideeën en kennis, zegt Corus vanmorgen in een persverklaring.

Al op korte termijn zullen beide concerns gezamenlijk projecten beginnen voor ,,plaatstaal voor de autoindustrie en staaf-en draadstaal voor constructiestaal eveneens voor de autoindustrie en werken aan de ontwikkeling van automatenstaal'.

Corus, met productiefaciliteiten in 17 landen, telt ongeveer 55.000 werknemers, heeft zijn hoofdkantoor in Londen en is genoteerd aan de beurzen van Londen, New York en Amsterdam.

Sumitomo Metals telt zo'n 34.000 werknemers, heeft kantoren in Tokio en Osaka en is genoteerd aan de beurzen in die beide steden. Overigens gaat de silicumdivisie van Sumitomo op 1 februari fuseren met Mitsubishi Materials.