Colombia staakt overleg met rebellen

De regering van Colombia heeft gisteren vredesonderhandelingen met de linkse guerrillabeweging Revolutionaire Strijdmacht van Colombia (FARC) afgebroken. De rebellen krijgen 48 uur tijd om een gedemilitariseerd gebied in het zuiden van het land te verlaten.

De Colombiaanse strijdkrachten zijn met het oog op eventuele aanslagen door het FARC in verhoogde staat van paraatheid gebracht.

Regeringstroepen en rebellen van de linkse guerrillabewegingen ELN en FARC zijn al bijna veertig jaar in een bloedige burgeroorlog verwikkeld. In de strijd, die voor een deel draait om de controle over de cocaïnehandel, zijn naar schatting 40.000 mensen om het leven gekomen.

Het gedemilitariseerde gebied, ongeveer even groot als Zwitserland, werd drie jaar geleden aan de FARC toegewezen in een poging de rebellen tot vredesonderhandelingen te bewegen. Drie maanden geleden verbraken de rebellen de onderhandelingen in een reactie op militaire aanwezigheid van het leger aan de rand van het gebied. Eerder deze weken verbraken beide partijen een staakt-het-vuren.

De Colombiaanse president Andres Pastrana zei gisteren in een televisietoespraak dat de rebellen bezwaren blijven opwerpen waardoor vooruitgang ,,onmogelijk'' is.

Wel liet Pastrana blijken dat onderhandelingen wat hem betreft mogelijk blijven. ,,Ik zal blijven zoeken naar een oplossing'', aldus de president. ,,De deur naar dialogen en onderhandelingen blijft geopend.''

In een reactie hebben de rebellen de regering verantwoordelijk gesteld voor het mislukken van de onderhandelingen.

Waarnemers sluiten niet uit dat door het afbreken van het overleg de burgeroorlog weer losbarst. Bijna 95 procent van de Colombianen gelooft niet dat er nog vrede zal worden bereikt.