`Cocaïnetoerisme is onvermijdelijk'

Het kabinet van de Nederlandse Antillen is bereid om alle vliegvelden uit te rusten met geavanceerde apparatuur om drugskoeriers op te sporen onder voorwaarde dat Nederland een dergelijk project financieel ondersteunt.

Dat zei premier Pourier vanochtend voor het Radio 1 journaal. Hij wees erop dat de Nederlandse drugscultuur een belangrijke oorzaak is van het omvangrijke cocaïnetoerisme tussen de Antillen en Schiphol. Pourier noemde het verder ,,onmogelijk'' om de aanvoer van cocaïne naar de Antillen te voorkomen. Drugs komen niet alleen via de luchthavens, maar ook via containers en de talloze baaien op de eilanden binnen. ,,Het is een gemeenschappelijk probleem van de Antillen en Nederland'', aldus Pourier. ,,Zolang de route zo winstgevend is, blijven de junks daar hun leven voor op het spel zetten.'' Hij riep op tot snelle actie van Nederlandse kant, nu duidelijk is geworden hoe groot de omvang van het probleem in de praktijk is.

Ook op de Antillen worden drugskoeriers vrijgelaten wegens een tekort aan cellen. Dat zei waarnemend advocaat-generaal G. Joubert vanochtend. Voorwaarde is dat de koerier niet meer dan een halve kilo bij zich heeft en niet eerder is gearresteerd.

Op de Antillen is het zogeheten Twin-project begonnen. Sinds november is een team van vijftien man van douane, politie en het openbaar ministerie bezig met het in kaart brengen van criminele drugsorganisaties. De bedoeling is dat dit team gaat samenwerken met vergelijkbare teams in Nederland en op Aruba.

Minister Martha (Justitie) had in november ook voorgesteld om opgepakte drugskoeriers met de Nederlandse nationaliteit hun paspoort af te nemen om op die manier meer ruimte in de cellen te scheppen. Zo zou ook voorkomen kunnen worden dat de koeriers nogmaals de oversteek wagen. Dit voorstel wordt volgens Joubert voorlopig niet uitgevoerd. Vooral praktische problemen liggen daaraan ten grondslag, zoals het feit dat iemand die in Nederland woont en op Curaçao wordt opgepakt zonder paspoort, niet meer naar huis kan.