Beurzen zakken lusteloos weg

De effectenbeurs in Amsterdam was vanmorgen negatief gestemd. De belangrijkste graadmeter, de AEX-index, noteerde rond het middaguur een verlies van ruim 1,1 procent op ruim 493 punten. Beleggers waren gistermiddag in de veronderstelling dat Wall Street later die avond positief zou sluiten, maar in het laatste uur zakten daar de koersen.

Energieconcern Koninklijke Olie noteerde 54,60 euro en was daarmee gelijk aan de stand van een dag eerder. Voedingsconcern Unilever daalde een kwart procent naar 62,45 euro en bank en verzekeraar ING 1,4 procent tot 27,56 euro. Elektronicaconcern Philips zakte 0,7 procent tot 34,75 euro. Het bedrijf wil de salarissen van de top niet al te veel laten stijgen. De mededeling komt vlak voor een nieuwe onderhandelingsronde met de vakbonden over een nieuwe CAO.

Het nieuwtje van de dag kwam van Akzo Nobel. Het chemieconcern maakte bekend dat het een eerder aangekondigde reorganisatie versneld wil uitvoeren. Het fonds zakte 2,2 procent tot 49,20 euro. De midkap-index voor middelgrote bedrijven zakte minder hard dan de AEX-index en noteerde een daling van 0,4 procent op 498,04 punten.

Op de beurs van Londen daalden de koersen licht, met 0,6 procent. De daling werd aangevoerd door telecombedrijf Vodafone. In Frankfurt kreeg DaimlerChrysler een koersdaling van 2 procent te verduren, nadat het management tijdens de autoshow in Detroit had gezegd niet te weten of het bedrijf dit jaar uit de rode cijfers blijft. Ook technologie-aandelen waren zwak in Duitsland, waar de Dax-index met 1,3 procent daalde. Alcatel was met 3 procent een van de belangrijkste dalers in Parijs, waar de CAC-index 1 procent prijsgaf.

Het vertrouwen in een herstel van de Japanse economie blijft zoek bij beleggers op de effectenbeurs van Tokio. De Nikkei-index leverde vanmorgen 1,2 procent in op 10.538,43 punten. Van invloed bleek een regeringsrapport waarin de verwachting werd uitgesproken dat de Japanse economie nog zeker een halfjaar zal krimpen. Verder werd duidelijk dat consumentenuitgaven in november 0,2 procent zijn afgenomen. Japans grootste detailhandelconcern, Ito-Yokado, raakte 3,7 procent kwijt.

Zuid-Koreaanse aandelen verloren 3,1 procent, aangevoerd door het conglomeraat Hyundai. Hongkong stond aan het eind van de handel 1,6 procent lager.