`AZC drukt prijs van koophuis niet'

De nabijheid van een asielzoekerscentrum heeft geen invloed op de gemiddelde prijs van koopwoningen. Dat stelt econoom Marcel Theebe in het artikel Asielzoekers en de waarde van uw woning dat vrijdag verschijnt in het tijdschrift Economisch Statistische Berichten. Theebe onderzocht de verkoopprijs van 113.000 woningen in de provincies Noord- en Zuid-Holland en Utrecht in de periode 1997-1999. Hij vergeleek de prijzen van huizen met en zonder azielzoekerscentra in de buurt. Woningen die op andere punten vergelijkbaar waren, bleken gemiddeld even duur te zijn. Huizen in de buurt van een asielzoekerscentrum bleken ook niet langer te koop te staan dan normaal.

Theebe heeft geen verklaring voor de uitkomst van zijn onderzoek. ,,Ik heb alleen prijzen vergeleken, niet met kopers gepraat.''

Het artikel is onderdeel van een proefschrift, waarin Theebe de invloed van verschillende factoren op huizenprijzen onderzoekt. Geluidsoverlast bleek wel een negatieve invloed te hebben.

Aanleiding voor het onderzoek was een actie van inwoners van Vught in 1998. Zij kochten voormalig blindeninstituut De Steffenberg op om te voorkomen dat er een asielzoekerscentrum zou worden gevestigd. Eén van de argumenten van de bewoners was dat de waarde van hun huizen anders zou dalen.

Eind vorig jaar protesteerden inwoners van een villawijk in Geldrop tegen de komst van een asielzoekerscentrum aan de rand van hun wijk. Volgens een inwoner, J. van Kasteren, was angst voor waardedaling van de huizen een ,,secundaire reden'' voor het protest. Hij is niet overtuigd door het onderzoek van Theebe. ,,Ik heb het niet gelezen, maar ik ben geneigd uitslagen van wetenschappelijk onderzoek niet absoluut te nemen. Ik ga er vanuit dat onze huizen minder waard zullen worden. Mensen wonen hier omdat ze rust willen en de komst van een AZC brengt drukte met zich mee. Dat heeft een negatieve invloed op de huizenprijs.''

Een woordvoerder van het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers is niet verbaasd over de uitslag van het onderzoek. ,,Schadeclaims van bewoners die vinden dat hun huis minder waard wordt door de komst van een asielzoekerscentrum worden meestal afgewezen, op grond van onderzoek van onafhankelijk bureaus.''