Amerikaan vraagt asiel aan

Kenneth Nichols (32) uit San Diego vraagt asiel aan in Nederland. Hij wil niet wonen in een land dat dictators steunt en Irak en Afghanistan bombardeert.

Kenneth Nichols deelt een kamer met zeven Afrikaanse vluchtelingen in het onderzoekscentrum in Stadskanaal. Daar wacht hij de beslissing over zijn asielaanvraag af.

Waarom ben u naar Nederland gevlucht?

Nichols: ,,Ik woonde zes jaar op Hawaï en was daar actief in de onafhankelijkheidsbeweging en als milieu-activist. Ik schaam me voor wat de Verenigde Staten Hawaï aandeden. In 1893 wierpen ze daar de monarchie omver en pikten het land in. Ik wilde meehelpen het Amerikaanse regime omver te werpen. Met vredelievende middelen, want ik ben tegen geweld. Zo heb ik een film gemaakt, die op de lokale zender is vertoond, waarin ik de VS van genocide op Hawaï beschuldig. Daarvoor ben ik nog ondervraagd door de politie. Die pestte me ook. Hielden me aan voor parkeerboetes en wilde me daarvoor de cel in hebben. Ik was natuurlijk liever op Hawaï gebleven. Ik had er een eigen duikbedrijf en zwom er met dolfijnen. Maar dat kon niet. Ik was bang dat de CIA of FBI explosieven in mijn huis zou leggen. Mijn leven was in gevaar. Vooral na 11 september, toen het patriottisme hoogtij vierde. Dan horen ze niet graag dat je de VS beschuldigt van genocide op Hawaï. Ze zien je dan als samenzweerder tegen de Amerikaanse staat.''

En u diende uw vaderland nog wel als marinier tijdens de Golfoorlog?

,,Op mijn negentiende werkte ik een Frans restaurant, maar ik wilde meer avontuur. Toen ben ik bij de marine gegaan. Twee jaar later diende ik in die belachelijke oorlog, alleen om die stomme oliebelangen te verdedigen. Goddank heb ik nooit iemand doodgeschoten. De dag dat ik afzwaaide was de gelukkigste van mijn leven.''

Ook u moet geschokt zijn geweest door de aanslagen op 11 september. Waarom stond het `opkomend patriottisme' na de aanslagen u tegen?

,,Ik was vooral bang voor de reactie van Amerika. Die is ook hypocriet. Oorlog tegen het terrorisme! Hoe kan een terroristische staat nu het terrorisme bestrijden? Ze denken dat dat kan door mensen plat te bombarderen. Ze vechten tegen Bin Laden, terwijl ze die steunden in zijn strijd tegen de Russen. We steunden Saddam Hussein in zijn jarenlange onderdrukking van de Koerden. Er vielen tienduizenden doden in Irak door Amerikaanse bombardementen. We vielen Panama binnen om een dictator in het zadel te helpen. Amerika schendt op flagrante wijze mensenrechten. En dan die propaganda. Beangstigend. Het doet me denken aan die van de nazi's. Van zo'n land wil ik geen inwoner zijn. Anderhalf jaar geleden ben ik een procedure gestart om mijn staatsburgerschap af te zweren. Ik heb mijn paspoort ingeleverd.''

U denkt toch niet dat u asiel krijgt in Nederland? Amerika geldt als veilig land.

,,De Amerikaanse regering zal de Nederlandse achter de schermen onder politieke druk zetten om dat niet te doen. De Nederlandse regering is net zo corrupt als de Amerikaanse. Als ik asiel krijg, betekent dit dat de Verenigde Staten geen veiligheid biedt aan hun eigen inwoners. Dat willen ze natuurlijk onder geen beding.''

En als u Nederland uit moet?

,,Dan ga ik in geen geval terug naar de VS. Misschien ga ik naar Cuba. Cuba overleefde veertig jaar Amerikaanse dreigingen en economische boycots. Maar het liefst blijf ik hier. Nederland is de meest vrije samenleving die ik ken. De mensen hebben een mening, maar respecteren die van anderen ook.''

    • Karin de Mik