`Alle kinderen inenten tegen meningokok'

Alle kinderen moeten worden ingeënt tegen pneumokokken en meningokokken type C. De entingen moeten in een standaard-vaccinatiepakket van zuigelingen worden opgenomen. Daarnaast is het nodig alle jongeren onder 18 jaar in te enten tegen meningokokken.

Dit adviseert de Gezondheidsraad minister Borst (Volksgezondheid) in zijn studie naar de aanpak van de besmetting met pneumokokken en met meningokokken B en C. Besmetting met deze bacterieën kan leiden tot hersenvliesontsteking, bloedvergiftiging en longontsteking. In Nederland kwam met name de meningokok C tot voor enkele jaren nauwelijks voor. Maar in 1999 werden 80 besmettingen geregistreerd, in 2000 105 en in de periode januari-oktober 2001 222. De bacterie nam in 2001 al meer dan eenderde van alle geregistreerde meningokokziekten voor haar rekening. De meningokok type B veroorzaakte de rest van de aandoeningen. Tegen deze bacterie bestaat overigens nog geen effectief vaccin.

Tegen de pneumokokken en de meningokok C is inmiddels een doeltreffend vaccin beschikbaar dat ook aan zuigelingen kan worden toegediend. Volgens de raad verdient het de voorkeur de vaccins al in de eerste maanden van de zuigeling toe te dienen, tegelijk met de cocktail tegen difterie, kinkhoest, tetanus ern polio. Deze zogeheten DKTP-cocktail krijgen zuigelingen (samen met de Hib-enting tegen influenza) na twee, drie en vier maanden geïnjecteerd. Om de huidige hoge deelname aan het vaccinatieprogramma te bestendigen moet het aantal keren dat de moeder met het kind langs moet komen zoveel mogelijk worden beperkt. Ook kan er per keer maar één, hooguit twee prikken worden gegeven. De raad verwacht dat de twee prikken van nu eind dit jaar tot één prik kunnen worden samengevoegd.

Er moet echter nog enkele jaren worden gewerkt voordat de vaccins tegen de pneumokok en meningokok C samen veilig in één prik kunnen worden gegeven. Onderzoek naar een vaccin tegen meningokok B (en mogelijke toevoeging aan de cocktail van de twee andere vaccins) vergt nog meer tijd, zo verwacht de Gezondheidsraad. In afwachting van een cocktail bepleit de raad, als compromis, zuigelingen of na hun vijfde en zesde maand te prikken tegen meningokok C dan wel één keer na het eerste levensjaar. De enting tegen pneumokokken kan dan al in 2003 na twee, drie en vier maanden worden gegeven. De raad kiest daarvoor omdat ziekte door besmetting met deze bacterie onder jonge zuigelingen veel vaker voorkomt dan met meningokok C.

Onder adolescenten komt besmetting met meningokok C relatief veel voor. Dit rechtvaardigt volgens de Gezondheidsraad een eenmalige inhaalslag waarbij alle jongeren tot en met 18 jaar tegen deze bacterie worden gevaccineerd.