80 hits

In NRC Handelsblad van 29 december keert Pieter Steinz in zijn op één na laatste `80 hits' terug naar Amsterdam, waarbij hij aan de Drukwerk-hit `Hee Amsterdam' uit 1983 refereert. In dat kader noemt hij Harry Slinger als componist en verwijst een paar maal naar deze zanger als tekstdichter die `zijn standpunt duidelijk maakt'.

Nu is het een bij het grote publiek niet ongewone misvatting dat iedere zanger ook componist en tekstdichter is van het door hem vertolkte lied. Maar van een scribent met zoveel hitkennis mag je toch wel wat meer deskundigheid verwachten. `Hee Amsterdam' werd geschreven door Kaspar Peterson (muziek) en Nico van Apeldoorn (tekst), hetzelfde duo dat die andere grote Drukwerk-hit, `Je Loog Tegen mij', creëerde.

Als Steinz zich echt op de hoogte had gesteld, had hij ook nog de volgende aardige wetenswaardigheid kunnen melden:

Oorspronkelijk ging het lied helemaal niet over de obligate Jordaan, maar over de begin jaren tachtig zeer levendige Amsterdamse wijk De Pijp. Harry Slinger, als ras-Jordanees, weigerde echter te zingen dat hij `op driehoog-achter in de Pijp' geboren was. Daarom pasten de schrijvers het lied aan, en verdween o.a. de Albert Cuyp-markt uit de tekst. Op welke markt Slinger dan wel z'n appels jatte bleef onduidelijk.