Zelfvoldane acteurs spelen in alle vrijheid hun eigen leven na

The Anniversary Party is het regiedebuut van twee acteurs, Jennifer Jason Leigh en Alan Cumming. Hun film gaat ook over acteurs, over beroemde acteurs die in de heuvels van Hollywood wonen en Oscars winnen. Ook deze mensen hebben het niet altijd even makkelijk. De kijkers hoeven van Leigh en Cumming echt niet jaloers te zijn. Ze hebben met de buren bijvoorbeeld vaak ruzie over het blaffen van hun hond. Ze zijn niet goed in een spelletje Hints. The Anniversary Party is een film waarvan je hoopt dat hij niet realistisch is.

Leigh en Cumming spelen het hippe echtpaar Sally en Joe, een actrice en een schrijver die de verfilming van zijn eigen boek gaat regisseren, dat hun zesjarig huwelijk viert met een partijtje waarop behalve bevriende regisseurs en acteurs ook de buren zijn uitgenodigd, en een jonge actrice die de hoofdrol zal spelen in de film van Joe. Voor Sally is dat pijnlijk omdat de rol op haar gebaseerd is en ook haar echtgenoot haar te oud vindt om zichzelf te spelen.

Zoals dat gaat op films over feestjes komt het `s avonds laat tot een uitbarsting, en omdat er in de film zoveel acteurs meedoen, zelfs tot diverse uitbarstingen. Tot de beroemde vrienden die Leigh en Cumming voor de camera halen behoren onder meer Gwyneth Paltrow en Kevin Kline. De aardigste opmerking komt van een mindere ster, Phoebe Cates, die de vrouw van Kline speelt, een actrice die haar beroep heeft opgegeven om voor haar gezin te zorgen, zoals in werkelijkheid ook het geval schijnt te zijn. Het ergste van kinderen hebben is dat je nooit meer aan zelfmoord als uitweg kunt denken. Toch wordt de show in The Anniversary Party niet door een van de acteurs gestolen, en ook niet door de hond, maar door de locatie. De film werd opgenomen in een huis dat is ontworpen door de Californische architect Richard Neutra. Het is een kaal ontwerp van steen en heel veel glas dat de overgang tussen binnen en buiten opopvallend maakt en daardoor toch om aandacht vraagt. Af en toe is het jammer dat er zoveel acteurs voor staan.

Jennifer Lason Leigh kwam op het idee voor The Anniversary Party nadat ze in The King is Alive had gespeeld, de vierde Dogma-film. De film is opgenomen met digitale camera's die de acteurs veel meer vrijheid geven dan een reguliere productie. Maar het realistische effect dat bij digitale camera's hoort, wordt grotendeels tenietgedaan door de zelfvoldaanheid waarmee de acteurs zichzelf te kijk proberen te zetten.

The Anniversary Party. Regie: Alan Cumming en Jennifer Jason Leigh. Met: Alan Cumming, Jennifer Jason Leigh, Kevin Kline, Gwyneth Paltrow, Jane Adams, Parker Posey. In 7 bioscopen.