Wegener bundelt zeven dagbladen

Zeven regionale dagbladen in het oosten van Nederland fuseren tot één nieuwe regionale ochtendkrant. Uitgever Wegener voegt Apeldoornse Courant, Deventer Dagblad, Overijssels dagblad, Gelders Dagblad, Zwolse Courant, Nieuw Kamper Dagblad en Dagblad Flevoland samen. Hoe de nieuwe krant, die op 15 april voor het eerst uitkomt, zal heten is nog niet bekend.

Dit heeft V. Doorn, directeur van Wegener Uitgeverij Gelderland Overijssel, vanmiddag bevestigd. De fusiekrant zal 150.000 abonnees tellen en heeft 206 redacteuren in dienst. De redacties in Zwolle en Apeldoorn worden samengevoegd. Een aantal regionale kantoren zal blijven bestaan. De fusie van de kranten kost volgens Doorn geen banen.

Van de zeven regionale dagbladen zijn er drie die al als ochtendkrant verschijnen. Dat zijn de Apeldoornse Courant, het Deventer Dagblad en het Overijssels Dagblad. Wegener hoopt dat de lezers van de vier andere kranten, die 's middags verschijnen, zullen overschakelen naar een dagblad dat 's ochtends in de bus ligt.

Over de nieuwe naam van de krant buigt Wegener, de grootste uitgever van regionale kranten in Nederland, zich nog. ,,Een van de suggesties is Dagblad van het Oosten'', zegt Doorn. ,,Maar lezers in Apeldoorn voelen niet dat ze in het oosten wonen.''

De fusie komt op een moment dat dagbladen een economisch moeilijke tijd doormaken. Wegener verklaarde vorige week dat de advertentie-inkomsten een daling vertonen die in geen decennia zo scherp is geweest. Oorzaak is de vertraagde economische groei, waardoor bedrijven aanzienlijk minder adverteren.

Daarnaast hebben regionale kranten te maken met een structureel dalend aantal abonnees. Volgens deskundigen heeft dat vooral te maken met de ontlezing. Met name jongeren besteden minder tijd aan lezen ten faveure van televisiekijken en internetten. Naast Wegener hebben ook de dagbladenconcerns De Telegraaf en PCM Uitgevers het moeilijk. De Telegraaf is zelfs in de rode cijfers terechtgekomen.