Voorspellingen van Cas Spijkers

Tijdens de Staatsloterijshow die op nieuwjaarsdag op de televisie werd uitgezonden werd kok Cas Spijkers naar de culinaire toekomst gevraagd. Spijkers noemde snel achter elkaar: belangstelling voor verse groenten en salades, kiezen voor kwaliteit, vaak gezellig dineren met vrienden, meer eetmomenten per dag, gezondere snacks, lichtere gerechten, nieuwe ideeën van jonge koks, veel buitenlandse invloeden, de Hollandse keuken blijft bestaan.

Het volgende snelle gerecht voor 4-6 personen ontstond uit een noodgreep. Koken voor onverwachte gasten met dingen die toevallig in huis zijn levert soms zelfs applaus en een recept voor de krant op.

Bereiding: snijd de schoongemaakte prei in ringen. Kook de ringen in circa 8 minuten gaar in de groentenbouillon gemaakt van tabletten. Snijd intussen de plakjes gerookte zalm in repen. Verdeel de zalmrepen over de borden. Pureer de soep met behulp van een blender of andere keukenmachine. Roer de slagroom door de soep. Verhit de soep, maar laat niet meer koken. Schep de hete soep op de zalm. Strooi er gemalen peper op. Mocht er bieslook of peterselie in huis zijn, strooi dan, om het uitzicht te verfraaien, nog wat fijngesneden groen op de soep.

    • Anne Scheepmaker