Voldoende steun referendum GVB

Het Amsterdamse comité `Ons GVB geen NV' heeft 30.000 handtekeningen opgehaald, voldoende voor het houden van een referendum over de verzelfstandiging van het Gemeentevervoerbedrijf.

Dit blijkt uit een nieuwsbrief van de Abvakabo FNV, die de strijd tegen de verzelfstandiging steunt.

Het comité onder aanvoering van raadslid S. Boerlage moet deze maand 24.947 handtekeningen inleveren. Dat aantal was mede dankzij de steun van de vakbond haalbaar. De bond stuurde begin december een handtekeningenlijst naar zijn Amsterdamse leden.

De gemeente moet de handtekeningen overigens nog wel controleren op geldigheid. Het comité hoopt dat het referendum tegelijk met de Tweede-Kamerverkiezingen op 15 mei kan worden gehouden. Dit zou de kans op een te lage opkomst verkleinen.

De gemeente vreest dat de tegenstanders van de verzelfstandiging het referendum winnen. Volgens een recente peiling zou 71 procent van de Amsterdammers tegen de verzelfstandiging zijn. Het stadsbestuur heeft inmiddels een communicatieadviesbureau ingeschakeld om de Amsterdammers van het tegendeel te overtuigen.

De gemeenteraad besloot vorig jaar dat het GVB een naamloze vennootschap moet worden om het bedrijf voor te bereiden op de invoering van de verplichte openbare aanbesteding in 2006.

Het Haagse vervoerbedrijf HTM is al sinds 1930 een gemeentelijke Naamloze Vennootschap.

Rotterdam onderzoekt de mogelijkheden van verzelfstandiging van de RET, maar wil ook de evaluatie van de Wet persoonsvervoer in 2004 afwachten.