VN bezorgd over Iraakse contracten

De Verenigde Naties hebben zich gisteren bezorgd getoond over het grote aantal Iraakse aankoopcontracten dat door leden van de sanctiecommissie van de VN wordt opgehouden. Irak mag krachtens het olie-voor-voedselprogramma van de VN onbeperkt olie exporteren en met de opbrengst humanitaire en industriële goederen aanschaffen. Maar de sanctiecommissie houdt toezicht op de contracten voor zover die potentieel ook voor militaire doeleinden te gebruiken goederen (dual-use) betreffen.

Volgens de directeur van het olie-voor-voedsel programma, Benon Sevan, is er sinds enkele maanden sprake van een ongekende toename van het aantal geblokkeerde contracten, die nu een totale waarde van bijna 5 miljard dollar belopen. Vorige week, aldus Sevan, gaf de sanctiecommissie 14 geblokkeerde contracten ter waarde van 40,9 miljoen dollar vrij, maar blokkeerde zij tegelijk 63 nieuwe contracten voor 229 miljoen dollar.

Volgens Sevan, die volgens plan volgende week een bezoek aan Irak brengt om de situatie daar onder ogen te nemen, worden op dit moment 1.854 contracten opgehouden, waarvan voor 1,16 miljard dollar voor de elektriciteitssector en voor 676 miljoen dollar voor de oliesector. Voedselleveranties worden niet getroffen, omdat deze door de Veiligheidsraad van de VN zijn vrijgegeven.

Elk van de leden van de sanctiecommissie kan een contract ophouden, maar in feite is meer dan 80 procent van de blokkades het werk van de Verenigde Staten, die om gedetailleerde informatie over gebruik van de bestelde goederen hebben gevraagd.