Vier Israëlische soldaten gedood door Palestijnen

Vier Israëlische soldaten en twee strijders van de Palestijnse organisatie Hamas zijn vanmorgen gedood bij een Palestijnse aanval op een Israëlische militaire stelling. De aanval vond plaats op Israëlisch gebied dat grenst aan de Gazastrook.

Twee soldaten van de eenheid waartoe de gesneuvelde militairen behoorden werden zwaar gewond. Israël neemt het incident, dat een einde maakt aan een periode van betrekkelijke rust, hoog op. Het werpt een schaduw over de pogingen van de Amerikaanse bemiddelaar Anthony Zinni het vredesoverleg nieuw leven in te blazen.

Het Palestijnse zelfbestuur van Yasser Arafat heeft de aanval vanmorgen veroordeeld. In een verklaring sprak het de vrees uit dat premier Ariel Sharon de aanval zal gebruiken om de strijd tegen de Palestijnen op te voeren. Volgens Palestijnse bronnen openden Israëlische tanks vanmorgen het vuur op posities van de Palestijnse politie in de Gazastrook.

President Moshe Katsav zei vanmorgen dat Israël op alle mogelijke manieren de druk op het Palestijnse zelfbestuur van Yasser Arafat moet vergroten. Arafat doet volgens hem vrijwel niets om terreurorganisaties te ontmantelen.

Een leider van Hamas, Khaled Meshal, nam vanmorgen in Beiroet de verantwoordelijkheid voor de aanval op de stelling nabij de kibboets Keren Shalom op zich. De aanval werd uitgevoerd door strijders van Ezzedin al-Qassem, de gewapende arm van de moslimfundamentalistische organisatie. Volgens Israël droegen de aanvallers Palestijnse uniformen. Een van de Palestijnen zou lid zijn van de Palestijnse marinepolitie in Gaza, waartoe ook de commandant van het vorige week door Israël in de Rode Zee onderschepte Palestijnse wapenschip behoort.

De actie werd uitgevoerd door zes Palestijnse strijders, van wie er twee met granaten en geweren de Israëlische stelling aanvielen. Een van de Palestijnse strijders opende het vuur vanaf de top van de stelling op de soldaten, terwijl de tweede Palestijn de stelling binnendrong. Uit de Israëlische versie blijkt dat de Israëlische militairen werden verrast. De Palestijnen drongen eerst door het veiligheidshek om de Gazastrook Israëlisch gebied bij Keren Shalom binnen.

Generaal Doron Almog, de commandant van Zuid-Israël, zei vanmorgen dat Arafats zelfbestuur nauw samenwerkt met Hamas. Volgens hem had Hamas onder druk van Arafat besloten de strijd tegen Israël tijdens de aanwezigheid van Zinni te staken. Nu Zinni weer naar Washington is vertrokken, hervat volgens generaal Almog Hamas de vijandelijkheden. Volgens Israëlische commentatoren heeft Hamas onder druk van Arafat weliswaar een tijdelijk bestand aanvaard, maar onder het voorbehoud van vrijheid van handelen tegen kolonisten en Israëlische militairen.