Verdachte duikvlucht rand wordt officieel onderzocht

De verdachte duikvlucht die de rand, de Zuid-Afrikaanse munt, in de afgelopen tijd heeft gemaakt, wordt officieel onderzocht. De Zuid-Afrikaanse centrale bank en het ministerie van Financiën zeggen over aanwijzingen te beschikken dat handelaren in de maand december bewust de koers van de rand hebben verzwakt. Een van de aanwijzingen komt van de Zuid-Afrikaanse Kamer van Koophandel die spreekt over ,,individuen en instellingen die zich onder valse pretenties hebben verrijkt'' ten koste van de nationale munt.

President Thabo Mbeki van Zuid-Afrika heeft een commissie ingesteld die de duikvlucht moet onderzoeken. De onderzoekscommissie zal zich vooral richten op ,,eventuele twijfelachtige financiële methoden'' die de koers van de rand de afgelopen weken negatief zouden hebben beïnvloed.

De rand verloor het afgelopen jaar 40 procent in waarde ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Begin januari 2001 kostte een dollar nog 7,58 rand, eind december bereikte de munt een diepterecord van 13,85 rand tegen de dollar. Sinds het begin van het nieuwe jaar is de rand enigszins hersteld. Na de aankondiging van de onderzoekscommissie kroop de koers van de munt omhoog naar 11,50 tegen de dollar.

De opleving is ook te danken aan de verkoop van 20 procent van het staatsbelang in M-Cell – eigenaar van Zuid-Afrika's tweede mobiele-telefoonaanbieder MTN – aan het Nederlandse bedrijf Ice Finance. De komende instroom door de deal van 475 miljoen dollar is een opkikker voor de rand.

Analisten gissen al weken naar de oorzaken van de val van de rand. Een lokale krant drukte onlangs een heel alfabet van mogelijke redenen af, van de crisis in Argentinië tot de politieke chaos in het buurland Zimbabwe. President Mbeki zei afgelopen zondag op een massabijeenkomst ter gelegenheid van het negentigjarig bestaan van het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) dat de rand tegen het einde van het jaar ,,om redenen die moeilijk te doorgronden zijn'' in waarde verminderde. Volgens Mbeki heeft het in elk geval niets te maken met de staat van de Zuid-Afrikaanse economie, die sinds 11 september ,,een van de best presterende ter wereld is''.

zuid-afrika: pagina 15